Hem

Lager (Laurus nobilis) Buske, Träd, Medicinalväxt, Magisk växt

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 159275, v7 - Status: normal.
Försteredaktör: elmiss
är en sorts Buske , Träd , Medicinalväxt och Magisk växt

Aromatisk, matsmältningsfrämjande, stimulerande, renande och rogivande växt som öppnar Dig för möjligheterna till berömmelse

Alias: lager, lager (laurus nobilis), lager, laurus nobilis och laurus nobilis

normal

Denna planta kan variera från en medelstor buske till ett stort träd. Plocka färska blad från en buske eller ett träd, eller köp dem. Färska lagerblad kan köpas i många livsmedelsbutiker. Bladen torkas och förvaras sedan i glasburkar.

Av denna planta används bladen och frukten medicinskt. Plantan stimulerar matsmältningen och är renande. Utvärtes verkar den som deodorant och lugnande, i badvattnet avslappnande. Olja som utvinns ur blad och bär kan användas i salvor och liniment mot reumatism, blåmärken och hudproblem.

Släktnamnet laurus stammar från det keltiska ordet lawr som betyder grön, eftersom växten är grön året om. Artnamnet nobilis (ädel) kommer av att bladen en gång användes för att göra kransar åt hjältar och poeter. Enligt grekisk mytologi blev nymfen Daphne efter eget önskemål förvandlad till ett lagerträd av sin far (Zeus) eftersom hon ville slippa undan Apollons uppvaktning. Apollon förklarade trädet för heligt och kungjorde att han skulle bära en krona av dess blad, och att även de hemvändande, segerrika krigarna skulle göra det.
Man ger även lagerkransar till diktare, statsmän, idrottsmän och andra som utmärkt sig på något sätt.

Detta är segerns och berömmelsens ört, helt enkelt. Använd lager vid en besvärjelse och Du kommer snart att märka hur Du sätter kurs mot odödligheten - i bildlig bemärkelse!