Hem

Oidipus Mytologisk person

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 154360, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: ahlberg_therese
är Mytologisk person

Tragisk kung av Thebe, son till Laios och Iokaste.

Alias: oidipus

normal

Då det siats att Oidipus skulle döda sin far lämnade han Korinth då han inte visste att Polybus inte var han riktiga far. På vägen mötte han en man som han trodde var en rövare, och dödade honom. Detta visade sig vara Laios, och så uppfylldes profetian.

På väg mot Thebe mötte Oidipus sfinxen, en varelse som endast släppte levade förbi den som kunde svara på dess gåta. Gåtan var: vad börjar med fyra ben, lever med två och dör med tre. Den vise Oidipus svarade: människan, för hon föds krälande, lever gående och dör med en käpp i sin hand. Sedan dödade han monstret.

Som belöning för att han dödat sfinxen gifte sig Oidipus emed drottning Iokaste, utan att någon av dem visste vem den andre egentligen var. De fick fyra barn: Antigone, Ismene, Krean och Polynikes. Då han upptäckte vem han egentligen var stack Oidipus ut sina ögon, förbannade sig själv och sina söner och lämnade Thebe med Antigone. Iokaste begick självmord.

Oidipus dog vid Eumenidernas altare nära Athen, och blev stadens skyddshjälte.

Berättelsen om Oidipus inspirerade Shakespeare då han skrev kung Lear och när Freud skrev om Oidipuskomplexet menade han sonens hemliga önskan att döda sin far och äkta sin mor