Hem

Norskt ufo-fotografi Skildring

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 557, v1 - Status: normal.
Denna text är importerad från /old/psi/ufo/skildring/norge_1984.html
är Skildring

Alias: norskt ufo-fotografi, norsk ufo-fotografi, norsk ufofotografi och ufofotografi

normal

Den 7 augusti 1984 täcktes den norska dagstidningen Verdens Gangs förstasida av den här ufo- bilden. Den hade tagits med en enkel amatörkamera av den 21-årige Pål Kristian Vaag utanför hans hem i Aure på Nordmøre. Experter vid det norska försvaret var tillfrågade, men hade inte hittat något fel på bilden.

Den 20 februari 1985 framträdde Pål Kristian Vaag än en gång på Verdens Gangs förstasida, nu för att erkänna att bilden var ett bedrägeri. Han hade hängt upp en trämodell i ett rör som stack ut från takåsen.

Innan han erkände hade han fått veta resultatet av en laboratorieanalys som NIVFO (Norsk institutt for vitenskapelig forskning og opplysning) hade låtit genomföra. Bildanalysen hade avslöjat den tråd som modellen var upphängd i.

Förfalskade tefatsfoton kan också göras utan hjälp av trådar. Man kan t ex fotografera en modell som kastas upp framför kameran. En annan metod är dubbelexponering av filmen. Några förfalskningar har åstadkommits genom att ufon målats direkt med svart färg på negativet, andra genom att man har fotograferat från insidan av en glasruta som man först målat ett ufo på. En del förfalskade ufo-foton har visat sig mycket svåra att avslöja.

Alla ufo-foton är inte medvetna förfalskningar. Ibland framträder ett ufo oväntat på den framkallade bilden, trots att man inte såg det då man fotograferade. Detta har ofta tekniska orsaker. Mörka fläckar av olika form kan uppstå på grund av ett dammkorn som ]egat på fflmen vid exponeringen. Sådana fläckar kan också bero på något fel i fotolaboratoriet. Ibland uppträder ljusa fläckar, s k spegelfläckar, till följd av att starkt ljus har reflekterats i kameraobjektivet. Detta ljus kan komma från en ljuskälla innanför eller strax utanför bildrutan.


normal

Referenser
Detta fall: Verdens Gang 7/8 1984 samt 20/2 och 212 1985.
Rapport om rapportert observert objekt ved Aure, Møre og Romsdal Fylke 18.8.84 av Pål Kristian Vaag / Jan S. Krogh. - Trondheim : NIVFO, 1985. - 16 s.
Förfalskade tefatsfoton: Robert Sheaffer, The UFO Verdict, Buffalo 1981, s 50-65.
Philip J Klass, UFOs Explained, New York 1976, s 163 179.