Hem

Eros Bevingat väsen, Kärleksgud, Grekisk gudom

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 132214, v3 - Status: normal.
är Bevingat väsen , Kärleksgud och Grekisk gudom

Kärlekens gud i den grekiska mytologin.

Alias: eros och eroter

normal

Det finns två versioner av Eros karaktär och ursprung. Den första gör honom till den äldsta gudomligheten såsom son till Kaos. Det var Eros skaparmakt som fick ordning att komma ut ur Kaos, och så blev jordens skapelse möjlig.

Den populärare och senare versionen om Eros är den om ett bevingat barn som skjuter pilar in i människors och gudars hjärtan, och så får dem att bli kära. Detta är den bäst kända bilden av honom, och det anses ofta att det var Eros som stod modell för de kristna keruberna.

Afrodite var hans mor och skillnaden mellan de två är enligt traditionen att Eros symboliserade den överväldigande, ofta blinda, kärleken medan Afrodite mer handlade om djup kärlek och sexuell lust.

En av de mest berömda historierna om Eros är den om den unga prinsessan Psyche, men det är en sen berättelse som Apuleius skrev under det andra århundradet eKr, och den kallas ofta antikens sista stora myt.

Ordet erotisk kommer från Eros namn, och i romersk mytologi kallades han Cupidos eller Amor.

normal

Eroterna kommer ur Eros och är små bevingade, flygande gossebarn som senare utvecklades till amoriner, keruber och putti inom konsten.