Hem

Saga Berättelse

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 139370, v7 - Status: normal.
Försteredaktör: Jonas
är en sorts Berättelse

Påhittad berättelse. De flesta sagor är gamla och har spridits genom en muntlig berättartradition.

Alias: saga

normal

Saga betyder folklig berättelse. Den berättar t.ex.att barbarer är folk som levde nakna (bartbarr) i samklang med naturen. Men också att ordet Pi (alltså 3.14)kommer av ordet pol som kommer av mitt (i, mitten, mittpunkten) låg en gång en bit öster om nuvarande helsingfors.

normal

Sagor enligt Miona

Sagor är ofta det första som barn får berättat för sig, de kommer i form av godnattsagor och de är till för att hjälpa sömnen på traven och lugna kinkiga små.
De handlar ofta om allt som världen kallar omöjligt och uppmuntrar övertygelsen om att allt detta kanske inte är så omöjligt i alla fall.

Men enligt mig så stannar inte sagans betydelse där fantasin slutar.
Sagoberättaren präglar berättelsen med sina egna övertygelser och kanske även också sina erfarenheter. Dessa sagor innan läggdags blir ett sätt där information kan föras vidare till nästa generation förklädda till barnunderhållning.

Sagor har en kraft att trollbinda och övertyga och vissa av dessa historier och dess karaktärer tar barnen med sig in i vuxenlivet.

Historierna kommer att gå i arv och då och då så föds det ännu ett barn som inte accepterar att det bara är en saga utan blir fast övertygad om att detta är något viktigt något större än vad det ger sken att vara. Det är just de barnen som generationer innan oss väntar på, och vad de barnen ännu har att upptäcka vara möjligt ligger ännu i framtiden.