Hem

Akupunkturpunkt Energicentrum

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 143204, v5 - Status: normal.
Försteredaktör: Vergil
är en sorts Energicentrum
kan vara en del av Meridian

Den plats där akupunktören placerar sina nålar för att sätta andliga och kroppsliga energier i rörelse.

Alias: akupunkturpunkt och tsubo

normal

Akupunktur är en behandlingsform med gamla kinesiska anor. Tunna nålar sticks i bestämda punkter längs kroppens meridianer för att stimulera kroppen till en fysisk reaktion (t.ex. att stimulera endorfiner i kroppen att utlösas som smärtlindring).

Metoden har blivit godkänd av socialstyrelsen i Sverige på 80-talet för att det fanns mätbara effekter av kroppens kemiska processer.

När akupunktören sticker in en nål så stimulerar denna flödet av ki-energi (som är det kinesiska namnet för livskraft) . Det blir på så sätt en metod för att tillföra, balansera kroppens genomflöde av ki-energi.

Utbildning krävs för att veta var man ska sticka nålarna, så man inte sticker sönder t.ex. nerver i kroppen. Det finns ett utarbetat system för hur nålarna skall stickas vid olika problem. När akupunktören ställer diagnos så är även samtalet viktigt för att utröna exakt vad problemen är.

normal

Akupunkter - eller tusbos som är det japanska namnet - används inom akupressur som t.ex i Shiatsu. Då används tryck i stället för nålar för att behandla dessa punkter.

Akupunkterna sitter på kroppens meridianer. Det finns över 500 olika punkter på kroppens meridianer. Man brukar främst använda de 12 huvudmeridianerna;

Lunga
Tjocktarm
Mjälte
Mage
Hjärta
Tunntarm
Njure
Urinblåsa
Hjärtsäck
Trippelvärmare
Lever
Gallblåsa

Varje meridian har dessutom en relation och en betydelse inom elementen; vatten, eld, jord, luft. Dessa används för att vidare diagnostisera och hjälpa personen.

Inom vissa kampsporter använder man akupunkter för att få ett övertag över fienden. (Även inom fiktiva Star trek är den s.k. vulcan neck grep en akupunkt.)