Hem

Demeter Grekisk gudom, Skördegudinna

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 138991, v3 - Status: normal.
är Grekisk gudom och Skördegudinna
har epitet Kthonios , Kurotrofos och Meter

Fruktbarhetsgudinna över skörden och säden, syster till Zeus. Demeter dyrkades över hela Grekland, framförallt i jordbruks-samhällen.

Alias: demeter

normal

Den viktigaste av hennes festivaler var Tesmoforia, som firades i Eleusis på hösten och endast var för kvinnor. I Rom kallades Demeter och Persefone för Ceres och Proserpina.

Demeters namn är omdiskuterat. Vi vet att meter betyder moder men vad De står för är inte lika klart. En vanlig översättning är säd, Sädens moder med andra ord, eller jord, Moder Jord.

Den mest berömda historien om Demeter är den som handlar om hennes dotter Persefone. Persefone kallades också Kore (dotter eller flicka) och var mycket vacker. Hon kidnappades en dag av Hades, vars iskalla hjärta smultit då han sett henne. Demeter blev mycket orolig, och i sitt sökande efter sin dotter glömde hon bort allt om jorden, och allt började vissna och . Människorna höll på att svälta ihjäl, och bad Zeus om hjälp. Han hörde deras bön, och lyckades förhandla en kompromiss med Hades.
Överenskommelsen var att Persefone skulle vara med honom halva året, och halva med sin mor. Demeter blev överlycklig då hon såg sin dotter igen, och allt blomstrade åter på jorden. Då det var dags för Persefone att fara till Hades vissnade allt igen. och det var så de gamla grekerna förklarade vinter och sommar.