Hem

Paris Mytologisk person

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 154364, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Lady Amelia
är Mytologisk person

Prins av Troja som var son till kung Priamos och drottning Hekuba. Han kallades också Alexander.

Alias: paris

normal

Priamos hade blivit tillsagd av ett orakel att hans son skulle orsaka Trojas undergång, och hade satt ut spädbarnet Paris att på berget Ida. Herdar fann honom dock, och han växte upp hos dem, njutandes av nymfen Oinones kärlek. Efter att han vunnit idrottstävlingar som Priamos höll accepterades han åter som kungens son.

Paris hade oturen att väljas av gudarna till domare i dispyten mellan Hera, Athena och Afrodite om vem som var vackrast (se Helena för hela berättelsen). Han valde Afrodite, och fick till pris den sköna Helena. Han for till Sparta och välkomnades av hennes make Menelaos. Paris besvarade gästvänligheten med förräderi och stal Menelaos rikedomar och tog Helena med sig. Detta ledde till det trojanska kriget. Paris räddades från att dödas av Menelaos av Afrodite, som omgav honom med ett moln och tog honom tillbaka till Troja. Det var också Afrodite som hjälpte honom att döda Achilles genom att blåsa på hans pil så att den träffade Achilles dödliga häl. Paris själv dödades av Filoktetes pil.

Alldeles före sin död bar Paris sin älskade nymf Oinone att hela honom, men hon vägrade. Efter hans död tog hon sitt liv.