Hem

Helena Mytologisk person

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 154030, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Lady Amelia
är Mytologisk person

Greklands skönaste kvinna, mest känd för att ha varit orsaken till det trojanska kriget.

Alias: sköna helena

normal

Greklands skönaste kvinna är bäst känd för att ha varit orsaken till det trojanska kriget. Hon var till hälften gudomlig: hennes far var Zeus och hennes mor Leda, som förförts av guden i en svans skep-nad. Helenas kusin var Penelope,Odysseus hustru, och hennes brö-der var de berömda tvillingarna Kastor & Polydeukes.

Helena var vacker redan som barn, och hjälten Theseus hade en gång kidnappat henne så att hon skulle bli hans hustru en dag. Hennes tvillingbröder räddade henne och tog henne tillbaka till deras mor.
När det var dags för henne att gifta sig fanns där många friare, bland dem Odysseus. Denne fick alla män att lova att de skulle respektera hennes beslut och att skydda den hon valde. Till sist valde hon Menelaos, Spartas kung och bror till den mäktigaste kungen i Grekland, Agamemnon.

Afrodite lovade Helena år prins Paris av Troja som en muta då han tvingats välja vem som var den vackraste gudinnan. Vid det laget var Helena redan gift med Menelaos, och när paret besöktes av Paris behandlade dem honom med stor gästfrihet. Afrodite fick Helena att falla för Paris, och de rymde tillsammans till Troja.
Då Menelaos upptäckt vad som hänt bad han sin broder att samla alla de grekiska kungarna och hjältarna för att gå i krig mot Troja. Menelaos fick till sist tillbaka Helena, och efter en svår resa, där de varit på Cypern och i Egypten, kom de tillbaka till Sparta där de fick en dotter, Hermione, och levde lyckliga i alla dagar.