Hem

Guds vänstra hand Facklitteratur

Den Helige Andens Biografi

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 475369, v2 - Status: normal.
är Facklitteratur
Publicerad år 1999
ISBN 91-518-3395-6
sidantal 360 sidor
Av Adolf Holl
Publicerad av Prisma

En resa följande den helige Andens, den tredje personen i den heliga Treenigheten, agerande i historien.

Alias: guds vänstra hand

normal

Bokens baksida

VEM ELLER VAD ÄR DEN HELIGE ANDEN? En gud som av kyrkorna reducerats till bilden av en duva ovanför altartavlan, en tom princip som inte längre är att räkna med? Eller en kraft som ännu förmår göra sig gällande hos människorna?

När Adolf Holl i Guds vänstra hand - den helige Andens biografi - följer Andens agerande i historien visar han på något som vagt påminner om den tredje personen i den heliga treenigheten. Till skillnad från Fadern och Sonen verkar Anden helst utanför kyrkan och gärna i opposition med den. Anden inspirera människan att söka frihet, att göra motstånd mot etablissemang och institutioner och att trotsa alla konventioner.

Den guden som Holl beskriver kan manifestera sig på de mest skilda sätt: den är duvan som sänker sig över Jesus vid Jordan, den är också Nietzsches “middags vän” och kvinnliga mystikers förföriske käresta.

Adolf Holl är en författare med stor lärdom. I väldiga historiska språng lotsar han läsaren från en pingstförsamling i Mexiko till oraklet i Delfi, från spiritistiska seanser till bondeuppror och revolutionsledare, från homeriska hjältar till extatiska kvinnor på psykiatriska kliniker. Holl rör sig i tid och rum lika snabbt och oförutsägbart som den ande han skriver om. Hans bok är full av information, förmedlad med både elegans och bitskhet. Den är på en gång engagerande och provocerande, och den retar aptiten på kunskap.