Oraklet i Delfi var språkrör för den grekiske spådomsguden Apollon. När oraklet fick kontakt med Apollon föll hon i trans och levererade gudens svar på alla livets frågor. Inga greker vågade ta några avgörande steg i livet utan att först ha gått till det högt respekterade oraklet. Även om oraklets svar var både dunkla och tvetydliga var det i århundraden en livlig trafik till Apollontemplet i Delfi där oraklet fanns.
För ett par dagslöner och en lämplig offergåva fick man lov att besöka Apollontemplets präster som i enrum förmedlade frågan till Oraklet (även kallat Pythia). Den som ställde frågan var alltså aldrig själv närvarande under seansen utan fick svaret av prästerna efteråt.
Innan oraklet skred till verket drack hon en klunk vatten ur den heliga kassatiskällan för att sedan upprätta kontakt med Apollon genom lagerbladet (gudens heliga träd). När hon ätit bladen eller bränt dom som rökelse drog hon sig tillbaka till en helig kammare i Apollontemplet där hon satte sig på en taburett och inväntade gudens röst. Där började hon nu att prata, ibland i stillsam trans, andra gånger extatiskt eller i frustrerande raseri. Vid hennes sida stod en rad präster som tolkade oraklets rabblande ordström.
Flera antika författare har skildrat oraklets verksamhet, och omkring 600 av oraklets spådomar och varningar har nedtecknats. En av de mest kända enligt den grekiska mytologin, handlar om Oidipus som gick till Oraklet och spåddes döda sin pappa och gifta sig med sin mamma. Trots att Oidipus gjorde allt för att undgå sitt öde slutade det med att han mördade sin pappa i nödvärn och gifte sig med sin mamma, änkedrottningen av Theben.
Även ett flertal historiska personer har besökt oraklet. År 546 f Kr lät Krösus, den omåttligt rike kungen av Lydien, sig vägledas av oraklet. Han undrade om det var rätt tid att dra ut i krig mot perserna och till svar fick han veta att ett stort rike kommer att falla om han korsade gränsflogen Halys. Segerviss drog han ut i krig, men snart skulle det visa sig att det stora rike som skulle falla var Krösus eget.
I nästan 1200 år fanns det ett orakel som talade å Apollons vägar i Delfi. Dessa orakel hade valts ut bland unga, ogifta bondflickor i området och bad kultnamnet Pythia.
När den kristne, romerske kejsaren Theodosius ogillade oraklets hedniska rötter avskaffades denna institution. År 392 e Kr tystnade oraklets röst för alltid i Delfi.
Källa: Illustrerad Vetenskap nr 7/2003