Hem

Restaurangen vid slutet av universum Bok, Science fiction, Skönlitteratur

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 101243, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: Aftonfe
är Bok , Science fiction och Skönlitteratur
Av Douglas Adams

Bok 2 i Liftarens Guide-serien. Även namnet på en restaurang på Snokstjärnan, värld B. Milliways - restaurangen vid slutet av universum.

Alias: restaurangen vid slutet av universum

normal

Sammanfattning av boken

Den här boken handlar inte heller om flickan på caféet i Rickmansworth den där torsdagen...

Precis innan vogonerna anfaller Hjärtat av Guld ger Arthur huvuddatorn Eddie ett huvudbry: Hur Sirius Cybernetics Corporations värdelösa dryckesmaskin ska göra en dryck med smak av torkade löv kokta i vatten med mjölk som pressats ur en ko, och varför Arthur tycker att det är gott. Eddie uppslukas helt av problenet och Arthur är alltför tesugen för att bry sig om vogonerna. Då försöker de få tag i Zaphod Beeblebrox den Fjärde, Zaphods farfarsfar, som är mycket besviken på sin sonsonson. Han ser till att de hamnar utom fara till slut, i alla fall.

Zaphod och Marvin hamnar på Ursa Minor Beta - det mest avskyvärda stället i hela universum. Det är där Liftarens Guide-skrapan ligger. Väl där är det några som vill ha tag i Zaphod, och som tar med sig hela byggnaden till en annan planet - Snokstjärnan B. På något sätt hade Hjärtat av Guld krymt och hamnat i Zaphods jackficka och efter storleken var återställd är man hungrig och åker till närmsta restaurang.

Milliways ligger på samma planet, bara 500 000 år framåt i tiden, så det är där de hamnar. Först funderar de allvarligt på om de är döda, men när en kypare försäkrar att han inte skulle försöka servera dem om de var döda, inser de var de är.

Mitt i middagen ringer Marvin från restaurangens garage, där han varit de senaste 576 000 000 åren, och han är mer negativ än vanligt. Han hade ju trots allt fått vänta bra länge. Gruppen snor ett helsvart rymdskepp, som visar sig vara en radiostyrd specialeffekt åt ett rockband. Som tur är finns det en teleport ombord, tyvärr utan lokalisator (så att man vet var man hamnar), men de tar risken.

Arthur och Ford hamnar på ett rymdskepp med icke önskvärda personer, som till slut kraschar på Jorden, för 500 000 år sedan... Kaptenen tillbringar all sin tid i ett badkar och är allmänt [bad]skum. En annan förklarar krig mot träd, som orsakat en oerhörd inflation. Ford och Arthur vill helst av allt bli galna.

Trillian, Zaphod och Zarniwoop (som de plockade upp på Snokstjärnan B) hälsar på Mannen Som Styr Universum, på en mycket regnig planet. Mannen verkar dock vara mer intresserad av sin katt än av politik.

Grottmänniskor får fram ordet FYRTIOTVÅ med Alfapet-bokstäver, och Arthur får med samma slumpmässiga metod fram frågan Vad får man om man multiplicerar sex med nio?.