Hem

Vätte

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 87322, v5 - Status: normal.

En liten tomte med långt skägg, knäbyxor och väst.

Alias: vätte

normal

Vättar är avlägsna släktingar till tomtarna, fast mindre. De är alltid gråklädda och männen bär långt skägg. I allmänhet håller de sig gömda och visar sig bara vid juletid... Men bara om de har lust. Helst vill de vara ifred och de avskyr om man pratar för mycket om dem.

Vättar är lättstötta små varelser, med utpräglad vaktinstinkt, som man bör hålla sig väl med. Gör man dem en tjänst får man oftast en gåva. Den bör man ta väl vara på, även om den bara ser ut att vara ett knippe ris. Morgonen efter har riset nämligen förvandlats till guldpengar eller ädla stenar.

Gårdsvättarna bor helst under boningshus eller möjligen stallbyggnader. De vill ha det varmt, rent och välordnat omkring sig.

Om gårdsfolket missköter husen blir vättarna sura och flyttar därifrån. Det är inte så kul då en sur vätte kan få för sig att ställa till med mycket oreda innan han sticker. I värsta fall kan han få för sig att göra gårdsfolket, särskilt barnen, sjuka.

Vättar avskyr hett vatten. Därav seden att stampa i backen och ropa: Huka er därnere! innan man häller ut diskvattnet på marken.

Enligt traditionen ska allt som hamnar på golvet tillfalla vättarna, pengar, brödsmulor etc. En god husmor städar alltså inte innan
vättarna hunnit hämta det de vill ha.

Skogsvättarna bor familjevis under stenar eller träd. På vissa håll i små samhällen ihop med andra familjer. De är inte direkt folkilskna, men tycker illa om främlingar och människor som stör deras ordning.

Vättarna tar på sig ansvaret för att vakta sin omgivning. Det kan vara en skog, en ö eller någon annan avgränsad plats. Den som gör intrång på vättarnas område måste vara försiktig med vad han gör.

Kallkällor har ofta vättar som väktare. För att inte få sitt vatten förgiftat kan det vara smart att spotta i vattnet och mumla: Tvi för
vättar och tvi för allt ont! innan man tar sitt vatten.

Vättarna har gjort sig kända för att sabotera allt från skogsavverkning är till vägbyggen som inkräktar på deras domäner. På Island bygger man ingenting utan att först ha konsulterat någon klok gubbe eller gumma som har kontakt med de underjordiska. Säger vättarna nej bygger den kloke islänningen sitt hus någon annanstans.

på senare år har människornas gärningar skapat en ny sorts vättar,Illvättarna de skapades av ilska på människornas miljöförstörningar och städer, de är mordiska av sig och vill förstöra för människorna de kan oftast tända eld på saker med tanken (psykoseni) och de gillar att anlägga mordbrander.