Hem

Åldrande

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 471642, v2 - Status: befäst.
Försteredaktör: anda mme

Att bli äldre.

Alias: gammal, geriatri, ålderdom och äldre

befäst

Ökad livslängd

Enligt professor Roy Walford, vid UCLA School of Medicine och en av USA:s ledande experter på åldrande, är människans maximala levnadstid hela 120 år. Men då krävs det att vi äter fullvärdiga och näringsrika födoämnen samt minskar på intaget av kalorier. Walford var ansvarig för kostdelen under Biosphereprojektet, då han tillsammans med sju personer levde två år i ett slutet ekologiskt system i Arizonas öken. Även om kosten blev lite enahanda så var den näringsmässigt fullvärdig. Alla deltagare gick ner i vikt, blodfetter och blodsockerhalt minskade och blodtrycket sjönk. Walford hävdade att om vi äter mat som har ett högvärdigt näringsinnehåll och begränsar kaloriintaget så kan vi vid 100 års ålder fungera som en 60-åring, både på insidan och utsidan.

I boken The Anti-aging Plan redovisar han såväl intressanta resultat som matrecept för blivande 120-åringar! Man kan undra varför det skulle vara bra att leva så länge. Men det handlar om att vara vital så länge man lever, för då kan livet vara ytterst njutbart. Man behöver inte vara en renlevnadsmänniska men väl en vällevandsmänniska - att leva livet väl och hålla sig levande till kropp och sinne. Ju länge man lever, desto mer livserfarenhet får man och desto visare blir man.

normal

Varför vi åldras

Vi åldras för att vi rostar och kokar. Oxidationen får våra celler att rosta och glukos får en del av våra vävnader att se ut som stekt kött (genom försockringen av proteiner). Dessutom härsknar vi på på grund av oxidationen av fettsyrorna (lipiderna) i cellmembranen. Därför är det viktigt att få i sig rikligt med de antioxidanter som förhindrar de fria radikalernas angrepp.