Hem

Änglatrumpet (Brugmansia suaveolens) Psykoaktiv substans, Potatisväxt (Solanaceae), Brugmansia

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 651582, v7 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar
Denna text är importerad från /old/psi/spikklubba.html
är en sorts Psykoaktiv substans , Potatisväxt (Solanaceae) och Brugmansia

OBS: DÖDLIGT GIFTIG - Änglatrumpet är allmänt känd som datura arborea, men har bytt namn till brugmansia arborea. Växten innehåller en mycket kraftfull psykoaktiv substans.

Alias: den starkaste psykoaktiva växten och änglatrumpet (brugmansia suaveolens)

normal

GIFTIG dos och förgiftningssymtom:

Spikklubba, Datura stramonium L.
Giftig växt, använts för dess hallucinogena effekter.

En tvåårig flicka dog efter att ha ätit 16 frön.
Men barn har oxå överlevt efter att ha ätit betydligt fler frön. 100-125 frön leder utan behandling till döden inom 3 tim. för ett barn, inom 4-8 tim. för en vuxen.

Dödlig dos av atropin för barn är 10-20 mg, för en vuxen mer än 200 mg. Vid lättare förgiftning blir först slemhinnor och hud torra, man blir törstig och får svårt att svälja. Vid högre doser rodnar ansiktshuden, puls och andning blir snabbare, blodtrycket höjs, pupillerna blir större och reagerar inte för ljus, man ser dimmigt och dubbelt. Man blir rastlös, uppjagad och får hallucinationer. Symtomen kan vara i flera dagar. I svåra fall upphör cirkulationen att fungera.

normal

Aktiva beståndsdelar:

Alkaloider med totalhalt av 0,2-0,6% i blad, 0,3-0,5% i frö. L-hyoscyamin och skopolamin i förhållandet ca 2:1. Ringa mängd atropin och några närbesläktade alkaloider.

Terapeutisk användning:

Atropin, L-skopolamin och standariserat extrakt av bladen är den mest använda kramplösande medlet; ingår ofta i mediciner mot magåkommor. Skopolamin som premedicinerning vis operationer. Verkar som antagonist till transmittorsubstansen acetylkolin.

Giftig växtdel:

Blad,frön

Behandling på sjukhus:

Magsköljning med medicinskt kol. Som motgift använder man fysostigmin. Svår oro behandlas med diazepam, andningsbesvär med syrgas och konstgjord andning. Den sjuke bör ligga i ett svalt och mörkt rum.


normal

Själv hajar jag inget om de olika medicinska namnen så fråga inte! :-))

Det roliga var att när jag läste ditt brev var morsan hemma och när jag visade henne hur spikklubban ser ut så sa hon att just idag hade de hällt på växtogräs medel på ett gäng sådana plantor i en rabatt! Hyresgästerna hade klagat att deras barn fick allergiska utslag..


normal

Änglatrumpet används inom många kulturer i Amazonas för att få kontakt med andarna. I nordamerika används en släkting, Jimson's weed.

Änglatrumpet är den starkaste sinnesvändande växt som existerar och hos ursprungsbefolkningar anses det därför nödvändigt att ha en väktare hos sig, en person som tar hand om den som tar drogen.

När man tar änglatrumpet förlorar man helt insikten om att man har tagit den och också om vem man är. Man vet inte ens vad man är.

normal

Änglatrumpet kallas också spikklubba och hör till familjen potatisväxter.
Den härstammar från Orienten och är mycket giftig - bladen innehåller alkaoider som hyoscyamin.