Charlotte Erlanson-Albertsson forskar runt fett och socker i kosten vid Lunds universitet.
Hon är professor i medicinsk och fysiologisk kemi, föreläser bl.a. i cellbiologi och skriver böcker för både studenter och allmänhet.
Sedan 1999 är hon forskare vid MFR (Medicinska Forskningsrådet).
Fettrik mat ger minskad nybildning av nervceller i hippocampus enligt Charlotte Erlanson-Albertsson. Detta ger i sin tur sämre minne.
Socker är den främsta boven till dagens fetma, menar hon. Glukos är nödvändigt som bränsle för kroppens celler, men vi äter för mycket och drabbas av övervikt.
Enligt Erlanson-Albertsson tar hjärnan 25% av vårt energibehov (glukos). Det sker via blodet. Hjärnan kan själv inte lagra energi, alltså måste den tillföras.
Att röra sig höjer också energinivåerna i hjärnan. Motion ger ökat blodflöde och därmed tillskott av energi.
Glukos i lagom mängd är nödvändigt för att hålla oss igång. Minnet förbättras, precis som vår reaktionsförmåga.
Dock varnar Erlanson-Albertsson för den mängd socker vi idag får i oss. Socker skapar beroende i hjärnans belöningssystem, ju mer vi äter desto större blir begäret - och, vi kan inte förbränna de mängder vi konsumerar...