Hem

Dopamin Naturlig drog, Signalsubstans

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 160227, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: HexDoktor
är Naturlig drog och Signalsubstans

Signalsubstans mellan nervceller i hjärna och ryggmärg, samordnar kroppens rörelser, medverkar i känslor och hjärnans belöningssystem

Alias: dopamin

normal

Dopamin är hjärnans glädjemolekyl, det ämne som gör att vi mår bra och livet leker. Om vi äter när vi är hungriga, söker upp värme när vi är frusna, går på toa när vi är nödiga eller uppfyller något annat av vår kropps elementära behov, då belönar vi oss själva med en dos dopamin. Det känns skönt.

När vi löst en svår uppgift på jobbet, köpt något vi behöver till ett bra pris eller lagat något trasigt därhemma känner vi tillfredsställelse. Åter är det hjärnan som sprider ut lite dopamin.

När vi lever i goda relationer med människor runt omkring oss, när kärleken blommar upp, när vi tar hand om våra barn eller när vi upplever ett andligt möte - då är dopaminet också inblandat. Det ger oss glädje och tillfredsställelse.

normal

Dopamin och nikotin

Nikotin frisätter dopamin har forskare vid bl.a. Karolinska Institutet upptäckt.
En del celler i hjärnan har molekyler på ytan som är mottagare, och hit hör de celler som bär på signalsubstansen dopamin.

Nikotinet sätter fart på frisättningen och kroppens belöningssystem aktiveras.
Receptorerna är del av systemet. De kontrollerar hur vi påverkas av stimulantia över huvud taget, men de har också kontroll över uppmärksamhet och minne.

Schizofrena patienter tros ha nedsatt dopaminproduktion och stimuleras alltså av nikotin som sätter igång frisättningen, vilket medför ökat välbefinnande och höjd kognitiv förmåga.
Statistik visar att över 90% av alla med schizofreni är rökare.

normal

Dopamin och socker

Socker frisätter dopamin och ger välmående, men också ett beroende har försök på råttor visat.

Opiater frisätts av socker. Dessa kroppsegna morfinliknande ämnen förmedlar eufori men också smärtlindring. Försök på råttor med fri tillgång till sockerlösning visade ökat behov och efter några veckor också ett skapat beroende.

Mätningar i hjärnan visade att dopaminnivån var stegrad medan nervsignalämnet acetylkolin hade minskat. Detta är precis vad en injektion av morfin åstadkommer.

Medan dopamin signalerar välbefinnande har acetylkolin motsatt effekt. Efter 24 timmar märktes abstinens-symtom i form av ryckningar och skakningar.