Hem

Jupiter Magisk planet, Planet

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 144339, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: lucipher
är Magisk planet och Planet

Den femte planeten i vårt solsystem, och även den största. Den är bland annat känd för sin röda fläck som är en enorm orkan.

Alias: jupiter

normal

Kortfattat:

Diameter142 984km.
Runt solen12 jordår.
Runt sin egen axel10 jordtimmar.
Avstånd från solen778 miljoner kilometer. (43 ljusminuter)
Medeltemp-108 grader celcius.
AtmosfärFlytande metalliskt väte och helium.
MånarMetis, Adrastea, Amaltea, Thebe, Io, Europa, Ganimedes, Callisto, Leda, Himalia, Lysithea, Elara, Ananke, Carme, Pasiphae, Sinope.

normal

Jupiter är den största planeten i vårt solsystem. Dess diameter är 11 gånger större än jordens, och dess massa är hela 1430 gånger större. Den är så pass stor att den är 70 % av massan av vårt solsystem, om man räknar bort Solen. Trots sin väldiga storlek roterar den snabbare runt sin axel än någon annan planet. Detta har gjort att den är en aning avplattad. Detta kan man se med vilket teleskop som helst.

En sak som kännetäcknar Jupiter är den stora röda fläcken. Också den syns tydligt i teleskop. Det är en väldig orkan som troligen har sin kärna i atmosfären. Den kan växa till en längd av 40 000km och till en bredd på 14 000km.

Moln är en vacker och färgglad planet. Det man ser är dock ytterskiktet av planetens täta atmosfär. Det består av tre stycken huvudlager. Det yttersta är av väte och är ca 20 000km
djupt. Därunder finns flytande, metalliskt väte. (väteatomerna har blivit av med sina elektroner pga. det höga trycket). Underst finns en kärna av järn och silikater.