Hem

Slemsvamp Protist

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 389983, v4 - Status: normal.
är en sorts Protist

Levande organismer som varken tillhör gruppen svampar, växter eller djur.

Alias: slemsvamp och slemsvampar

normal

Slemsvampen har varit känd i flera hundra år, men länge visste man inte att de små oansenliga klickarna var levande organismer. Många av slemsvamparna fick även namn som kanske inte precis var så poetiska men å andra sidan mycket måleriska - till exempel trollsmör, häxsnor och vargmjölk. I många delar av Europa var man övertygad om att slemsvamparna var rester av slocknade stjärnor som ramlat ner från himlen och att de hade magiska egenskaper.

Även idag har man inte lyckats lista ut mysteriet med dessa organismer som varken kan räknas till djur, växt eller svampriket. Många av arterna ser bara ut som mjuka, gula, röda orange, bruna eller svarta fläckar (en del kan även vara genomskinliga)och vanligtvis är förmågan att röra sig inte något man förknippar med svampar precis. Dessa ”svampar” kryper långsamt fram över marken i skogen som en sliten och slemmig matta. När mattans kant får kontakt med ett byte (dock så är bytesdjuren alltid döda) skjuter den ut långa tunna trådar som sprider sig över offret. När dessa trådar bildat ett tätt nätverk börjar en långsam men effektiv nedbrytning. Slemsvampens storlek är dock ganska oansenlig (bara ett par cm tvärs över) och i stort sett är deras liv dolt för det mänskliga ögat.

Biologerna uppskattar idag att det finns mellan 500 och 1000 olika arter av dessa slemsvampar, men siffran kan mycket väl förändras. Det har också visat sig att slemsvampar har över 500 olika kön, vilket är ett suveränt rekord bland alla världens levande organismer och dessutom en primitiv och enkel form av intelligens.