Hem

Sybil Bok

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 406128, v3 - Status: normal.
är Bok
Behandlar Dissociativ personlighetsstörning
Publicerad år 1973
Av Flora Rheta Schreiber
Publicerad av Penguin

En biografi om en kvinna med 16 olika personligheter

Alias: sybil

normal

Nyare forskning ifrågasätter om bokens Sybil är verklig eller fiktion.

Flora beskriver i sin bok hur hon får kontakt med barnet Sybil som besöker hennes mottagning tillsammans med sin mor. Under flera år arbetar Flora intensivt med Sybil och upptäcker efter hand den ena personligheten efter den andra. Två av dem är män. Medan Sybil ex är sitt alter ego ”Peggy” intar hon en totalt oigenkännlig personlighet. De olika personligheterna är även arga på Sybil och talar om varandra.

Flora får bekanta sig med 16 olika personligheter om hon spelar in på band. När tiden är mogen får Sybil lyssna på dessa inspelningar.
Men Sybil är mycket rädd. Och hon vill inte ta till sig detta.

Så småningom börjar Sybils alternativa personligheter berätta om varandra och varför de är där istället för Sybil. Ex Peggy är arg och har minnen av krossat glas som alltid skrämmer henne. Peggy säger också att hon inte får ha något roligt för Sybil. Sybil är så tråkig. Och Peggy får inte ha de kläder hon tycker om.

Andra personligheter fyller andra funktioner. En är mycket duktig på att måla och rita. Någon spelar piano osv… Själv är Sybil väldigt sjuk och rädd.

Många ”dråpliga” situationer uppstår pga minnesförluster. Peggy har ibland tagit över Sybil under flera år. Därför kan Peggy räkna alla tal i matematik som Sybil inte har det minsta minne av.

Flora börjar så småningom försöka sig på att integrera de olika personligheterna med varandra.

Peggy är den mest talföra. Och efter hand berättar hon om hemska trauman från Sybils barndom. Trauman som ett barn knappast kan leva med. Och ingen vuxen heller.

I sin barndom var Sybil utsatt för de mest förfärliga övergrepp som man kan tänka sig. Och egentligen kan man inte rekommendera boken till känsliga personer. Och definitivt inte som kvällslitteratur.
Sybil blev sexuellt misshandlad av sin sinnesjuka mor. Fadern blundade för allt.

Berättelsen är så fruktansvärd så jag nästan föredrar att sälla mig till senare påståenden om att den påstådda verkligheten inte är verklig.

Berättelsen om Sybil finns i bokform både på svenska och engelska. Den är även filmatiserad. Men som vanligt kan en film inte ta upp allting som berättas om i en bok.

normal

Bokens baksida

Sybil is the true story of a woman with sixteen personalities – two whom were men – ande her struggle, against overwhelming odds, för health and hapiness.

I don’t know when I have been so moved by a book. I couldn’t put it down. The story of Sybil is a psychological masterpiece... enthralling from the first scene to the last – Lucy Freeman

It has extraordinary interest both as a psychological document... and as moving human narrative – new York Review of Books

Astonishing book... it forces you to look at yourself and the people arround you in a new way – Doris Lessing

A moving and concrete account... both of an individual and of a Freudian psycho-analysis in action – Time Out