Hem

Tandvärksträd Träd

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 549580, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Havsdansare
är en sorts Träd

Träd där grenarna har vuxit ihop till en ring och som kan bota sjukdomar.

Alias: tandvärksträd

normal

Träden har sin rot nere i marken och sin krona högt uppe i himlen. Andar bor i träden för där får de vara ifred och delta i den mystiska föreningen mellan himmel och jord.

Ett bra tandvärksträd växer så att grenar eller stammar bildar en ring. Träd med en sådan ring har extra stor magisk kraft. ringar kan nämligen fånga onda andar.

Varje by med någorlunda självaktning hade förr ett tandvärksträd. Trädet skulle helst stå vid en korsväg. Med sig till trädet skulle man ha en kvist från en likkista, hår och naglar klippta på en fredag. När man så väl var framme vid trädet skulle man peta i tanden med kvisten och därefter hamra in kvisten i trädet. Sedan skulle man kasta det avklippta håret och naglarna över vänster axel. Nu hade tandvärken överförts till trädet.

Riset kallades förr den sjukdom som idag kallas för rakitis eller engelska sjukan och som drabbar växande barn. Riset kunde botas av tandvärksträdet. Mamman fick gå med sitt sjuka barn till trädet en torsdagsnatt, när månen stod i nedan, och dra barnet genom ringen. Detta var en symbolisk pånyttfödelse och de onda demoner som givit barnet sjukdomen fastnade runt hålet i trädet.

Efter pånyttfödelsen kunde mamman offra något till andarna, t.ex. ett av barnets klädesplagg. Detta hängdes då i en gren och hon kunde samtidigt läsa någon ramsa som skulle köra ut sjukdomsandarna.