Hem

Paranormal.se

Uppslagsverk för paranormala fenomen


Amish Denomination, Nyreligiös rörelse

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 145041, v2 - Status: normal.
är Denomination och Nyreligiös rörelse

Jakob Amman föddes 1644.Han ansåg att medlemskap i kyrkan skulle ske frivilligt. Han var allså emot att man döptes som barn, istället skulle man döpas i senare tonåren. Han skapade Amishrörelsen.

Alias: amish

Detta är uppslagsordet för Amish. Paranormal.se representerar inte denna grupp / Denomination.

normal

En rörelse som många skrattar åt är Amish-folket, men vad är det egentligen de tror på?

Amish härstammar från den Schweiziska jordbrukaren Jakob Amman som föddes 1644. Han ansåg att medlemskap i kyrkan skulle ske frivilligt. Han var allså emot att man döptes som barn, istället skulle man döpas i senare tonåren, när man hade förstånd till att välja själv.

Han tyckte också att troende skulle leva i en sträng församling som följde Guds anvisningar till punkt och pricka. Både katoliker och protestanter ogillade deras nytänkande, så många av dem dödades på mer eller mindre otrevliga sätt. Rörelsen klarade sig dock och slog sig ner i Pennsylvania, Ohio, Indiana och Iow. Idag finns de i församlingar i 20 delstater. De har över 90 000 anhängare.

Idag uppmärksammas dem främst genom deras klädsel och deras sätt att totalt utesluta elektricitet i deras liv. Deras kläder följer religiösa standarder. Endast öglor och hakar håller samman kläderna, skorna har knappar istället för skosnören. När pojkarna är fyra år klär man dem som vuxna med väst, hängseln, rock, hatt och vida byxor. Håret klipps vid öronen och i pannan skall man ha lugg. Männen måste raka sig till den dag då de gifter sig. De skall efter det ha helskägg från öra till öra, men de skall inte ha mustasch eftersom det påminner om en officerare. De har också en stor svart hatt som alltid måste bäras utomhhus.

De bor på landet, bortanför all cilivisation. De får inte använda sig av elektronik då det anses vara ”världsligt”. Telefoner och lampor kan man därför inte finna i deras hem. De vill inte heller bli fotograferade då detta strider mot det andra budordet (inga avbilder). Hemma talar man oftast Pennsylvania Dutch som är en sorts tysk dialekt.

De är kraftigt emot våld. De vägrar utföra militärtjänst, delta i politiskt arbete, utnyttja domstolar, delta i rättegångar, ingå i jurus, arbeta som poliser eller delta i hårda tävlingar såsom boxning.

De använder sig inte av kyrkor, så de ber i sina hem. De har inte heller några utsatta präster, så de slumpas fram. Alla har en god kunskap i läran. I deras skolor lär man ut tyska och engelska. Deras kyrkliga cermonier hålls också på tyska.

I sena tonåren är det vanligt att man beger sig ut i världen och lämnar sina medmänniskor en stund. Detta är för att man verkligen skall ta ställning till om man vill bli en sann Amish. Är man väl inne i kretsen kan man inte komma ur den utan att bli banlyst och ignoreras av alla ens tidigare vänner.

Man unnar sig gärna god mat, männen röker vanligtvis och sexuallivet inom äktenskapet upplevs som någonting positivt. Preventinmedel förekommer dock aldrig, vilket leder till många barn. Man får dessutom inte gifta sig med någon utanför Amish-kretsen, vilket medför att man ofta har sexuella förbindelser i släkten, vilket i sin tur innebär inavel. Många av deras barn blir missbildade på grund av detta. De oroar sig inte för att klanen skall ut, eftersom barnafödandet är stort och dödligheten relativt låg.