Hem

Förebygga sjukdom enligt Ayur Veda

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 552441, v2 - Status: normal.

Att förebygga sjukdom enligt Ayur Veda.

Alias: förebygga sjukdom enligt ayur veda

normal

Vata-dosha är torr och det innebär att saker som är torra kan få Vata-typen ur balans. För mycket torrt knäckebröd, popcorn, torr inomhusluft eller uttorkande vind är inte bra. Då blir det för mycket torrhet med störningar som följd. Pittas främsta kännetecken är hetta och det innebär att Pitta-typen, för att må bra, bör undvika het mat, alltför mycket starkt ljus och allt för heta debatter. (Kanske t.o.m. allt för heta passioner). Kapha slutligen kännetecknas av tyngd och för mycket tyngd sätter henne ur balans. Kapha-typen bör undvika för tung mat, för ung sömn och för tungt grubblande. (Kapha-dosha har ganska lätt för att bli djupt deprimerade).

En blåsig höstdag är besvärlig för en Vata-person och ställer krav på vaksamhet för att inte råka i obalans. Under hösten bör alltså Vata-typen genom förebyggande åtgärder se till att dämpa sin Vata. En het sommardag kan ställa till problem för Pitta-typen och denne bör hålla ett öga på sin Pitta i sommartider så att doshan inte rusar i höjden. En kall, tung och mörk januaridag kan påverka Kapha-typen negativt och då bör personen dämpa sin Kapha efter bästa förmåga.

Sommaren anses inom Ayur-Veda vara Pitta. Hösten och vintern anses vara Vata och senvintern och våren rubriceras som Kapha. Varje årstid har sina karaktäristiska kännetecken och kan vid bristande vaksamhet orsaka problem för de olika kroppstyperna.

Att bibehålla balansen är hela tiden målet om man vill undvika sjukdom och bibehållen balans uppnår man genom att flexibelt anpassa sig efter livets förändringar. Stor vikt fäster man vid att följa årstidernas växlingar och anpassa sin kost och sina vardagsrutiner efter detta.