Hem

Fysikens Tao Bok

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 1058, v2 - Status: normal.
Denna text är importerad från /old/book/fysikens_tao.html
är Bok
Publicerad år 1983
ISBN 91-7374-5227
Av Fritjof Capra
Publicerad av Förlaget Korpen

Populärvetenskaplig klassiker om universums enhet och den nya fysiken.

Alias: fysikens tao

normal

Baksidan

Bild på Fysikens tao
Bokens omslagsbild.

Fysikens Tao - Fritjof Capras berömda bok om universums enhet och den nya fysiken - har redan blivit en populärvetenskaplig klassiker. Den räknas idag bl a som en av de viktigaste böckerna i den s k New Age-rörelsen. Capra visar här på viktiga likheter mellan österländsk filosofi och religion och modern västerländsk naturvetenskap i synen på de universella gåtorna. Den nya fysikens rön ställs mot gamla urkunder från hinduism, buddhism, taoism och zen.

Fritjof Capra, som har stor kännedom om både moderna fysik och taoism, zenbuddhism och indisk buddhism, visar på ett klart sätt hur dessa olika världsbilder möts, vad de har gemensamt och vad som skiljer dem. Det är en mycket framstående populärvetenskaplig framställning han här presterat.

- Joachim Israel


normal

Kommentarer

Fritjof Capra: Fysikens tao (Korpen 1981). Författaren diskuterar paralleller mellan österländsk syn på världen och modern fysik. Den österländska uppfattningen grundas på mystisk erfarenhet och inte på intellektuella resonemang. Allting i världen upplevs som uttryck för en och samma grundläggande enhet. Allt som finns ses som inbördes beroende och som oskiljaktiga delar av den yttersta verkligheten. Denna universums enhet är också något som har uppenbarats i den moderna fysiken, allt mer ju djupare man trängt in i materien.