Hem

Taoism Religion, Filosofi

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 365, v6 - Status: normal.
Försteredaktör: sENiD
Denna text är importerad från /old/psi/taoism.html
är Praktiserbart , Religion och Filosofi

Taoismen är en utav Kinas tre största religioner. Den utgår ifrån det naturliga (Tai Chi) och praktiseras med Wu-wei.

Alias: daoism och taoism

normal

All these thoughts, words arranged on paper, come from the Tao and return to the Tao. Yet they do not touch it.
- Jos Slabbert

Historia

För ca 2500 år sen (571 f. kr) levde det en man som hette Li Er i staten Chu i Kina. Li Erh (plommon öra) jobbade som bibliotekarie eller uppsyningsman i de kejserliga arkiven. Han läste därför mycket böcker och fick därför mer kunnande för varje dag som gick. Men vad han ville finna var insikt om den mänskliga naturen. Han filosoferade ofta över de problem som människor över hela riket orsakade sej själva. Så en dag blev han trött på de intriger som följde med hans arbetsbörda, hela konungariket höll på att krascha. Så han lämnade sitt ämbete i Chu och bestämde sej för att lämna mittens rike. Ridandes på en vattenbuffel begav han sej mot Han Gupasset. Där mötte han en passväktare vid namn Lin Yinxi. Lin Yinxin hade hört talas om Li Ers visdom och bad honom därför att skriva en text som skulle ge honom en djupare förståelse för denna filosofi. Li Er stannade då hos passväktaren och skrev en bok i två delar på 5000 tecken. Boken blev senare känd som Tao Te Ching (Dao De Jing) vilket med någorlunda bra översättning betyder Klassikern om Vägen och dess Dygd. Efter att ha skrivit boken försvann Li Er ut ur Kina och har aldrig mer hörts av. Han blev senare känd som en av taoismens grundare Lao-tsu (Lao Zi), vilket betyder gammal och vis. Det finns dock myter inom den inhemska taoismen att Li Erh skall ha vandrat så långt som till Indien och omvänt Buddha, eller att han rent av var Buddha. Det finns dock klara antydningar till att denna myt tillkom under en senare tid e.kr.

Teori

Tai Chi
Symbolen för taoism har nog alltid varit Tai Chi (yin och yang) vilken förmedlar budskapet om det kvinnliga och manliga och hur de samspelar med varandra. Lite ''ingen eld utan rök'', inget ljus utan mörker. Det feminina skapar liv men behöver maskulint för att klara det. Solen, aktiv och strålande, ger energi år Jorden som drar åt sej energin och skapar liv. Det feminina (Yin) är t. ex vatten, mottagande, negativt (- alltså), mörker, natt m.m. Det maskulina (Yang) är t. ex eld, alstrande, positivt (+ m.a.o.) ljus, dag. Båda är i behov av varandra och de samarbetar. Sen får man inte glömma de små prickarna i var och en av krafterna. Det finns ingenting som inte har lite av det motsatta i sej. T ex en del så kallade feminister brukar ofta klaga på att yin är så passivt, så ''orkeslöst''. Jag vill påstå att de flesta ''mirakel'' sker just i det feminina. Sen finns det ju givetvis INTE en kvinna utan manliga gener och vise versa. Ibland är kroppen i ett yin-tillstånd vid födelsen och då blir det en kvinna. Och ibland är kroppen i ett yang-tillstånd vid födelsen och då blir det en man. Ni förstår själva.

Praktik

Wu-Wei
Inom taoismen finns det inga strikt bestämda levnadsregler som säger du skall/du skall icke. Men det finns ett mönster i sitt handlande som följer principen Tai Chi och det taoistiska idealet att följa naturens väg och det brukar kallas wu-wei eller wei-wu-wei. Det är väldigt svårt att översätta denna frasen korrekt grammatiskt men ett någorlunda bra försök skulle väl kunna vara ''att handla utan att ingripa'' alltså handling utan inblandning. Innan jag fortsätter måste jag be er att sänka rynkorna i pannan lite för er egen skull. Den nog enklaste beskrivningen på detta begrepp är nog att se saker för var de är och inte försöka anstränga sej i onödan för att komma igenom problem. Om man handlar enligt wu-wei så går man inte igenom ett problem utan runt det. Märk mitt ord runt och då menar jag inte att man lämnar problemen för stunden så att de kan komma tillbaks i tiofalt. Nej, wu-wei är en term för sej svår för de flesta västerlänningar att förstå, men vi kan ju göra ett försök. Det finns ett svenskt begrepp som kan beskriva wu-wei en aning: jag tror att jag sover på saken. Och vips morgonen därpå har du inte bara kommit på lösningen utan ibland har problemet löst sej själv.

Att praktisera wu-wei är och andra sidan betydligt enklare. Det gäller nämligen helt enkelt om att anpassa sej efter situationen och inte driva igenom något onaturligt utan låta allt ta sån tid. Nu för tiden till frukost händer det t. ex att vi äter vår smörgås, brer en ny, läser tidningen, klär på sej och allt detta samtidigt. Sen när man kommer till jobbet eller skolan sen så undrar man varför man inte kan sitta still. Jo, då har man sovigt för lite, heter det. Eller så påstår man att man lever i ständig stress men kan inte riktigt beskriva den. Gå upp en timme tidigare. Ät i tid, låt maten smälta. Det ligger faktiskt något i det.

Wu-wei kan också praktiseras i en konversation. Då har man som utgångspunkt den andre personens behov. Detta kan liknas vid Non-violent-communication (giraffspråket) liksom Aikido och Tai Chi Chüan. Aikido!?! undrar någon. Ja, vi kan väl ta den diskussionen när vi ändå är igång.

I den japanska kampsporten Aikido finns det inga attacker bara rent självförsvar. Med attacker menar jag sparkar, slag m.m. Man utnyttjar helt enkelt motståndarens attack (säg att det är ett slag) flyttar sin kropp i en rörelse undan attacken och knuffar på så han/hon åker i backen. Fast oftast brukar man ju hålla fast personen så att man undviker skador. Inom Aikido så skyddar man inte bara sej själv utan också angriparen. Man skulle kunna säga att Aikido och Tai Chi Chüan utgår från wu-wei fast med olika rörelsemönster.

Tillbaks till konversationen. Ja, regel nr 1: Aldrig aldrig kraft mot kraft. Då vinner bara den starkaste eller ingen alls. Båda får sår ivart fall och man lär sej inget av det. Detta gäller både i ett samtal och i Aikido. Låt mej hitta på ett alldagligt exempel.
---------------------------------------------------------------------
Faktum
Lena kommer 30 minuter för sent till sitt jobb för 3 gången på en vecka. Anledningen är att hon och hennes pojkvän har haft en liten relationskris. Hon kommer ingående på kontoret med en bister sur min och då uppenbarar sej chefen framför henne. Han vill att hon ska komma med till hans rum. Chefen heter Erik.

Erik: - Det är 3 gången på en och samma vecka du kommer i dålig tid till jobbet. Det får stora konsekvenser för ett företag om alla skulle komma för sent hela tiden. Du kan väl inte tro att det finns några speciella regler för dej?

Lena känner sej hotad och går automatiskt i försvarsposition och tillåter inte Eriks budskap att nå henne istället:

Lena: - Vi människor har också ett privatliv. Du kanske är så jävla uppblåst så att du inte fattar det. Nu vill jag jobba.

Erik som inledde samtalet får nu en attack tillbaks och inte ett svar. Han går då också i försvarsposition och ger Lena sparken.

Om man istället hade handlat enligt wu-wei så:

Erik: - Det är 3 gången på en och samma vecka du kommer i dålig tid till jobbet. Det får stora konsekvenser för ett företag om alla skulle komma för sent hela tiden. Du kan väl inte tro att det finns några speciella regler för dej?

Lena ser att chefens behov är att alla är i tid för att arbetet skall fungera. Hon förstår också att Erik inte kan veta omständigheterna gällande hennes pojkvän och tar då in hans budskap accepterar det och svarar:

Lena: - Jo, jag förstår att du måste vara upprörd över min sena ankomst. Det borde givetvis inte ske. Min pojkvän och jag som har varigt ihop länge håller nu på att göra slut så det har varit lite extra jobbigt för mej, men jag skall skärpa mej i fortsättningen och försöka komma i tid.

Erik känner nu att hans budskap har nått Lena och att hon förstod hur han kände. Det är skillnad på att förstå hur någon känner och tycka lika dant, men det är viktigt att men känner sej hörd.
---------------------------------------------------------------------

Den inhemska Taosimen.

Det finns flera former av taoism såsom ''De himmelska mästarna'' och ''perfekt sanning''. En tredje form är den folkliga taoismen (en minoritet) som egentligen inte borde räknas hit eftersom det är en blandning av buddhism konfucianism och taoism. Inom den ''folkliga taoismen'' finns det en mängd olika gudar t. ex Köksguden, Jadekejsaren, Rikedomensgud m.m. Dessa gudar sägs leva parallellt med våran värld och den stora skilnaden mellan oss är att det är odödliga. Inom denna sekt tror man också på ett livselexir som skall kunna göra en odödlig. De övriga formerna av Taoism anser ofta att de inom denna sekt har missförstått Taoismens kärna.

normal

Ordet Tao betyder vägen och syftar på universums väg och medvetenheten om den fysiska och icke fysiska existensen.
I tusentals år har taoismens vise män strävat efter att uppgå i tao, som finns överallt och ingenstans samtidigt och inte kan ses eller kännas men som genomsyrar allt. Taoisterna var uppmärksamma iakttagare av naturen, och de ansåg att samhörigheten med denna - att vara i harmoni med naturens balans och krafter - var väsentlig för att kunna utveckla den energin och rikta den så att den befrämjade hälsa, långt liv och andligt förverkligande.


Taoismens ritualer hölls hemliga för de stora massorna och ursprungligen avslöjades de enbart för lärda taoister och kejsare. Hemligheterna fördes vidare genom muntlig tradition i många tusen år, och den första nedteckningen av taoismens grundprinciper var förmodligen Tao Te Ching. Denna text, som innehåller ca 5 000 ord och är uppdelat i två böcker, tillskrivs enligt tradition en lärd man vid namn Lao Tzu. Den tecknades ner någon gång före slutet av fjärde århundradet, kanske så tidigt som på 600-talet före Kristus.