Hem

Lin (Linum usitatissimum) Gräs (Poaceae - gramineae), Magisk växt, Medicinalväxt

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 470193, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: odenessan
är en sorts Gräs (Poaceae - gramineae) , Magisk växt och Medicinalväxt

Blå växt som används till linne, linolja, men även magiskt och medicinskt.

Alias: flax, lin, lin (linum usitatissimum) och linum usitatissimum

normal

Fakta

VÄXTNAMN:
Lin - Svenska
Linum usitatissimum - Latin
Flax - Engelska

Linum är det ursprungliga latinska namnet på växten och det kommer från grekiska ordet linon.

BESKRIVNING:
Ettårig spenslig urgammal kulturväxt som är 50 cm hög.
Den kommer från släktet linum som omfattar 200 arter på norra halvklotet. Till släktet hör bla vildlin, blomsterlin och vanligt lin.
Den har en hög, slank, bladig stjälk, vanligen grenig mot toppen. Dess blad är vanligen strödda, långsmala eller lansettlika, oskaftade med tre synliga nerver.
Det finns blommor som är röda, gula eller vita men linblomman som vi tänker den så har den fem blå blad som sitter i upprätta i kvastlika samlingar med ståndare som är förenade till ett rör vid basen.
Frukten har runda kapselfrukter med 10 platta, blanka, glatta, bruna frön i var sitt rum med kort trubbig spets.

UTBREDNING:
Man tror att lin ursprungligen kan ha förekommit i Asien, det är dock okänt i vilt tillstånd. Det finns belägg för att linet har använts redan 5000 f Kr i Egypten, kanske har den även odlats innan av mesopotamierna. Det var troligen romarna som spred linodlingen upp i Europa. I Europa förekom linvävnader från och med yngre stenåldern. Den nådde Sverige under järnåldern och odlingen ska ha varit som störst runt mitten på 1800-talet, men ha blivit undanträngd av den importerade bomullen. Dock så fick odlingen i Sverige en tillfällig uppsving under världskrigen. Idag finns ett ökande intresse för denna urgamla kulturväxt och kanske kommer vi få tillbaka dom blå linfälten.
Idag odlas lin över hela världen för oljan.
Den största produktionen av spånadslin kommer från Asien och linfrö fån Amerika.

ANVÄNDBARA VÄXTDELAR:
Ur fröna kan man extrahera olja.
Stjälken innehåller fina starka basttrådar.
Fibrerna kan användas till linnetillverkning. Man tillverkar linnet genom att efter skörden torka och avskilja fröna från stjälkarna. Därefter mjukas linhalmen upp i vatten eller på fuktig mark (att röta halmen) sen torkas halmen på nytt och krossas genom bråkling och skäktas för att stjälkens vedämnen ska avlägsnas. Halmen häcklas sedan mellan hålförsedda mattor. Detta häcklade lin sträcks och kammas i maskin för att sedan rullas på spole och spinnas.

VERKSAMMA ÄMNEN:
Innehållet består till 30-40% av en fet olja (linfröolja) med estrar av linolsyra (60%), linolensyra (20%), stearinsyra (8%) och oleinsyra. Dessutom finns slemämne, proteinet, en glykosid (linamarin) och enzymer.

INSAMLINGSTID:
Sommar och höst

PLANET:
Merkurius

ANDAR OCH GUDAR:
Gudinnan Hilde ska enligt den nordiska mytologin ha besökt människorna två gånger om året där hon den första gången kommer för att se om mannen hade sått tillräckligt med lin och den andra gången för att se om kvinnorna hade tillräckligt med lin att väva av.
För att behaga Hilde och vårens gudinnor ska man ha stött linfrö på markerna vid första fullmåne efter vårdagjämningen då det gjorde att linet skulle växa bra och inte trängas undan av ogräs.

EGENSKAPER:
Linoljan används som bindemedel i lacker och färger, men är också viktig vid framställning av såpor och tryckfärg. Anledningen till att oljan passar bra som bindemedel är att den övergår efter en tid till fast form genom att den reagerar med luftens syre. Man kan påskynda processen genom att använda värmebehandlad linolja.
Linnet har använts som svepningar. Bland annat använde egyptierna kläder av linne till sina mumier. Även Jesusbarnet ska ha svepts i lintyg. Detta ger det en koppling till himlen och man kan se linets blå blommor som en spegling av himlen som driver bort allt ont från personen och även åkern.
Den ska vara bra som läkeväxt, spånadsväxt och för välstånd, beskydd och god sömn.

MEDICINSKA EGENSKAPER:
Lin har varit känd som ett läkemedel i årtusenden.
Linets frön som sväljs hela eller krossade har en milt laxerande verkan, vilket gör det bra mot förstoppning. Den har idag blivit erkänt som medel vid trög mage.
Linfrövälling ska vara bra som magmedicin.
Utvärtes använder man krossade frön blandade med varmt vatten till en gröt som omslag till bölder, hudutslag, svårläkta sår eller smärtande kroppsdelar.
Oljan används i farmaceutisk industri för att göra liniment för brännsår och reumatisk värk.

DÅTIDA TANKAR OM ÖRTENS MAGISKA EGENSKAPER:
Skyddar mot onda ögat. Ansågs hjälpa mot ormbett, bölder, trög mage, håravfall och som botemedel mot smärtor i sidan.
Genom att blanda linfrö med honung kan man lindra en kvinnans svullna bröst.
”Linfrö stött och sedan sjudet i mjölk och så ätit, duger mycket för de som av mycket lönnlig sjukdom haver”.

DAGENS TANKAR OM ÖRTENS MAGISKA EGENSKAPER:
Att sova i linnelärft skänker god sömn utan mardrömmar.
Att äta linfrö dagligen skänker välbehag, klarhet, hälsa och ett bra sexualliv.
Hälsa på linet när du möter det så behöver du aldrig gå naken.
Spinn inte lin i månsken. Då spinner du tråd till din egen svepning.
Linet ska skydda mot ondska, mörkrets makter och elakt sinnade människor. Så om du jagas av djävulen så ska du gömma dig i en linodling. På grund av denna egenskap så kan man använda linet i amuletter mot onda ögat, spöken och gengångare.
Som skydd kan du strö linfrö på golvet innan du läser en bok i svartkonst eller innan du ska kasta besvärjelser för då måste den onde plocka upp fröna innan han kan komma åt dig.
För att döda inte ska gå igen ska dom ha lin med sig i graven och finner den döde ingen ro kan man plantera lin på graven.

KRYDDA:
Fröet används vid brödbakning och linfrökaka kan mätta kalvar.

KÄLLOR:
UR Om urkraft och kärringtro i örtagården
Ur Örtagård från Kryssmyntagården
Ur Häxans handbok
Ur Läkeväxter
Ur Ne

normal

Linets magiska gåva till Dig

Lägg under kudden för att få en god natts sömn.
Gör ett dekok på fröna för att motverka hosta och förstoppning.

UPPHOVSRÄTT ©

Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.