Hem

Mardröm Dröm

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 924, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Harlekin
Denna text är importerad från /old/psi/droem/raedsla.html
är en sorts Dröm och Upplevbart

Rädslor som dyker upp i drömmar.

Alias: mardröm, rädsla i drömmar och spindlar i syner

normal

Gång efter gång har olika rädslor dykt upp i drömmen och jag har en efter en mött dem. T ex rädslan för mörka gångar. Var jag än befunnit mig har jag sugits ner i dessa mörka gångar och jag har sprungit där i jakt efter trygga platser och försök att hitta ut. Detta har pågått under så lång tid att gångarnas utformning och skiftande karaktär med tiden blivit mycket kända. Så börjar det bli fastare. Jag börjar bli herre i gångarna. Jag hittar i dem. Jag kan vandra in i mörkret och möta gapande svarta hål och skuggvarelser. Så efter detta blir gångarna del i fantastiska äventyr. Jag kan använda dem för att gömma mig i i drömmar där andra fasor hotar. Jag kan arbeta där. De blir ett hem. En del av min drömvärld.

Jag känner igen det här ifrån filmer som Den oändliga historien och Labyrinten.


normal

Bli av med mardrömmar

Jag känner en tjej som alltid har samma mardröm . ..Hur får man henne att sluta med det? Kan hon drömma nåt roligt istället? Please Help!..

Det beror mycket på vad det är för sorts mardröm. Om det t ex är något som förföljer henne måste hon när hon är vaken, och gärna strax innan hon somnar, bestämma sig för att i drömmen stanna upp och vända sig mot det. Då kan det visa sig vad det är, i vissa fall får man slåss mot det (det finns aldrig någon negativ utgång ur ett dröm-slagsmål om man inte ger upp. Om man dör skall man återfödas som en bättre person), och i vissa fall kan hon kanske göra sig en vän av det. I många fall kan man också få hjälp av sina vänner i drömmen, bara genom att ropa på dem när man har problem.

I andra fall kanske det kan vara en sk fall-dröm där man kan vakna upp med hjärtat i halsgropen när man slagit mot marken (det gjorde jag ofta när jag var mindre). I dessa fall skall man bestämma sig för att slappna av och sväva ned mot marken. Om man kan slappna av under ett fall, så är chansen stor att man istället upplever det mycket behagligt, och kan fortsätta drömma när man mjukt landat. I vissa fall kan man även flyga istället för falla.

För ungefär en vecka sedan hände det att jag fann mig under vatten. Jag hade dykt och kunde inte komma upp (jag var en meter under vattenutan men kunde inte höja huvudet). Även om jag kände att jag kunde andas, fick jag smått panik och försökte med all kraft lyfta huvudet, vilket gjorde att jag vaknade. Om jag får drömmen igen skulle jag istället förstört hotet (som egentligen bara var att jag inte ville stanna därnere), och istället simmat ned till botten och undersökt sjöns botten.

Detta är enligt senoi-stammens regler (som jag skrev om i ett tidigare brev). Enligt dem skall man även efter en avklarad situation be, kräva, eller leta efter en sorts gåva. Det kan vara i form av ett musikstycka, en sång, dans, bild, historia etc; vad som helst som kan ge en socialt erkännande i det vakna livet.