Hem

Gengångarens betydelse för upplevelsen av spökets form

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 620, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Isendre
Denna text är importerad från /old/psi/spoeke/gtn/gengaangare.html

Dessa är i princip en inspelning av en förfluten händelse som kan upprepa sig själv för besökaren.

Alias: gengångarens betydelse för upplevelsen av spökets form

normal

Dessa är i princip en inspelning av en förfluten händelse som kan upprepa sig själv för besökaren. Det är av detta som de underliga effektena kommer till. En renodlad gengångare tänker inte. Om det är en viss promenad som etsat sig fast i platsen så ser man denna promenad upprepas i detalj. Om en dörr som var öppen vid inspelningen är stängd vid upprepningen så ser man gengångaren gå rakt igenom. Om en vägg byggts till så går gengångaren igenom väggen. Om huset sjunkit en bit går gengångaren en bit ovanför golvet. Exempel:

En klassisk gengångare är det som vandrar genom källaren någonstans i England. Spöket består av en liten arme' av romerska soldater. De kommer in genom ena väggen, vadar upp till knäna i källargolvet, och försvinner in i den andra väggen. Detta har setts av många nyfikna. Numera har det väl mest blivit en turistattraktion. Spökenas konstiga beteende, som upprepas varje dygn vid ett bestämt klockslag för de som är mottagliga, säger sig bero på att på den tiden rommarna tågade genom stan så var det här en gata som gick vid den höjd som spökena går i.


normal

PK

Det kan hända att en gångångare som vid inspelningen öppnade en dörr kommer att öppna denna dörr vid uppspelningen, om den nu finns kvar. Är den öppen vid uppspelningen så kan man ändå uppleva det som att dörren öppnas. Ytterliggare en variant är att man upplever en stängd dörr öppnas, men märker sedan att den aldrig gjorde det.


normal

Känslomönstrets lagring

Platsen behöver ha en viss typ av jordstrålning som gör att känslomönstret lagras. Den som gör inspelningen behöver vara i en speciell sinnesstämning. Delvis är det kraftplatsen i sig som underlättar denna sinnesstämning. Det är ett samspel. Men för att det riktigt ska fastna behövs en viss drivande stark känsloladdning. Ofta har personerna som gjort inspelningar befunnit sig i någon slags psykos. Jag tror att detta har orsakat en mycket stark speciell sorts utstrålning. Självklart är de omedvetna om detta.