Hem

Häst Däggdjur

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 377698, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Lady Amelia
är en sorts Däggdjur

Ett däggdjur som sedan mycket länge använts som transportmedel.

Alias: häst

normal
Hästbild
Bild av mycket ung häst (föl).

Hästen har sen flera tusen år tillbaka varit en av människans viktigaste tamdjur. Av hästen har vi fått mjölk, kött, päls och arbetskraft.

I norden har hästen varit en mycket viktig del inom skogsbruket, framför allt de kallblodiga, kraftiga arbetshästarna som orkat dra flera ton med virke från skogarna.

När plogen började användas på medeltiden utvecklades jordbruket och hästen blev en viktig del av samhället.

Hästar har varit betydelsefulla i krig. Genom des tålamod och uthållighet har människan överlevt i svåra förhållande.

Genom historien har flera hästar blivit kända, t.ex. Alexsander den stores Bukefalos och Napoleons Marengo.

Man delar in hästar i en mängd olika raser, men dessa ingår i en av de tre huvudgrupperna, varmblod, kallblod och ponny.

Nästan alla raser har en egen stambok med hingstlinjer och i bland även stoets stam. Den mest kända stamhingsten är Darley Arabian som importerades till England1700-talet. Han var av rasen Arabiskt fullblod och importerades tillsammans med några andra hingstar för att utveckla och förädla det Engelska fullblodet.

År 1800 importerade man ett Engelskt fullblod vid namn Messenger till USA som blev stamhingst för den ameikanska travaren. Messenger härstammar från Darley Arabian och nästan alla av dagens varmblodiga travhästar härstammar från Messenger.

Nu förtiden används hästen inte alls lika mycket inom jordbruket. Efter att samhället har mekanicerats har hästen blivit en fritidsysselsättning och ett populärt val inom turistvärlden.

Det finns en hel del olika hästgrenar som vi tävlar och tränar hästar i t.ex. hoppning, dressyr, fälttävlan, trav, galopp, western, akademisk ridkonst, voltige, gymkana, polo, maratonkörning, distans-ritt m.m.

Det finns många legendariska hästar som t.ex Pegasus, den bevingade hästen eller enhörningar, de vita hästarna med horn i pannan.

Det sägs vara den grekiska havsguden Poseidon som skapade hästen ur havet och att det är därför den rör sig som en våg, i en cirkel bakifrån och fram, först ett bakben sen nästa sen ett framben sen nästa osv.

Men det sägs också att det är Gud som skapat hästen, genom att ta stoft från nordanvinden. Det sägs att Gud skapade hästen som vår följeslagare och att den skall bära alla världens rikedomar på dess rygg. När Gud skapade hästen hängdes lyckan i dess pannlugg. Gud gav den modets och ärans tecken en vit stjärn i dess panna.

Hästens främsta uppdrag här på jorden är att förmedla budskapet om ljus och mörker.

En häst är en underbar läromästare som alltid förlåter och ger en till chans.

För hästens felsteg bär ryttaren ansvar - Arabiskt ordspråk