normal
Ännu viktigare än de enskilda rutgängarnas erfarenheter är kanske de erfarenheter som människor samlat under tusentals år och som tagit sig uttryck i vår folktro och folkmecicin. I den gamla folktron var man faktiskt klart medveten om att man kunde bli sjuk av att sova över vattenådror, eller ställen där slagrutan slog. Det var framför allt tre saker man satte i samband med vattenådror; sömnproblem, reumatisk värk och kräfta.
Folklivsforskaren Erik Jonas Lindberg, från Ragunda i Jämtland berättar under rubriken;
normal
HUS OCH HUSBYGGE - val av tomtplats
I samband med upptagning av nyodling eller husbyggen vidtogs vissa förundersökningar. (...) När det gällde byggplatser kunde en slagruteman klara av undersökningen. Man ville framför allt undvika att bygga över vattenådror, ty då skulle man drabbas av ohälsa och dålig sömn. Råkade det dessutom vara vattenådror där de underjordiska hämtade sitt vatten, kunde man drabbas av sinnessjukdomar.
Man tog alltså detta på så mycket allvar att man inrättade sitt boende efter krafterna från jorden och lät slagrutan placera husen!
...
Thord Neumuller lade märke till att de soldattorp i socknen som var byggda i slutet av 1600- och början av 1700-talet är placerade på diagonalen till väderstrecken på så sätt att Currylinjerna går i torpens väggar. Rummen i torpen ligger då helt fritt från linjer. Alla torpen är 8 x 4 meter stora. Enligt bestämmelserna för soldattorp skulle väggstockarna ha en längd av åtta alnar. En aln gick åt till timmerknuten. Väggen blev då sju alnar lång (=4,15 meter), vilket stämmer med avståndet mellan Currylinjerna. De torp som flyttades i senare tid ligger däremot inte alls orienterade efter Currylinjerna. Thords slutsats blir att torpen måste ha placetats av en slagruteman, men att denna tradition avbröts under upplysningstiden, i mitten av 1700-talet, då man började motarbeta all vidskepelse och då även mycket gammal kunskap försvann.