Psykisk sjukdom är ett begrepp för tillstånd i hjärnan som gör att en person på ett eller annat sätt inte kan fungera i mänsklig gemenskap.
Vad som är psykiskt sjukt är ofta svårdefinierat. Att se syner betecknas ofta som psykiskt sjukt - men profeterna i Bibeln, var de psykiskt sjuka?!
Än idag har människor syner ofta av religiöst slag, s.k. uppenbarelser.
Upplevelser som avviker från det normala behöver alls inte tyda på psykisk sjukdom. Man vet idag att t.ex. dyslektiker har lätt för ut-ur-kroppen-upplevelser; de har visserligen en mindre medfödd skada i hjärnan, men är inte psykiskt sjuka.
Andra symptom som ångest eller rädslor kan både stå för psykisk hälsa - som normala reaktioner på t.ex. fara - eller psykisk sjukdom, då symptomen finns där utan orsak.
Psykoser, neuroser, utvecklingsstörning och vissa hjärnskador går idag under beteckningen psykisk sjukdom. Alla har ju relation till hjärnans funktioner och hos den psykiskt sjuke har något hänt (eller är medfött), så att vissa företeelser förstärks medan andra försvagas.
Under de senaste åren har de psykiatriska diagnoserna tredubblats, men en del som tidigare klassats som psykisk sjukdom går nu under beteckningen Psykisk störning.
Svårt psykiskt sjuka lever helt avskärmade i sin egen värld, men gränsen mellan friskt och sjukt är ofta flytande. Olika samhällen och kulturer har dessutom varierande syn på när ett friskt tillstånd ska sägas övergå i sjukt.