Hem

Ken Wilber Psykolog, Filosof

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 575846, v2 - Status: normal.
är Psykolog och Filosof
plats U.S.A

Amerikansk psykolog, filosof och mystiker som skapar en enhetlig teori som innefattar både mystik/religion och vetenskap. Har grundat Integral Institute.

Alias: ken wilber, wilber och wilber ken

normal

Några länkar:
http://www.kenwilber.com
http://worldofkenwilber.com
http://wilber.shambhala.com
http://www.geocities.com/earthfriend_se/kenwilber.html

normal

Han föddes 1949. När han läste medicin på universitetet tappade han intresse för en vetenskaplig karriär och började istället läsa psykologi och filosofi, östlig och västlig. Efter en examen i biokemi så hoppade han av universitet för att helt studera på egen hand.

Debutboken The spectrum of consciousness utgavs 1977 när han var 28. No boundary 1979. The Atman Project 1980. Up from Eden 1981. Idag har han skrivit över 20 böcker och är den mest översatte amerikanske författaren på akademisk nivå

I slutet av 80-talet gifte han sig med Treya som snart dog i cancer. Dessa erfarenheter har han skrivit om i Grace and Grit (1991) som även innehåller texter av Treya. Efter Treyas död isolerade han sig några år och jobbade med sina teorier och sin andlighet.

1995 kom Sex, Ecology, spirituality; en trevlig liten tegelsten på 800 sidor varav 200 sidor är fotnoter. Hittills är det hans magnum opus med det är bara första delen i en planerad trilogi som ska utkomma med tio års mellanrum. Nästa del ska alltså utkomma 2005 och han säger att den redan är färdig. 1996 kom A brief history of everything som är en förkortad och mer lättläst variant av Sex, ecology spirituality och som finns på svenska.

2000 grundade Wilber the Integral Institute där han och likasinnade behandlar frågor om det mesta ur en integral synvinkel. Medarbetare är bl.a Michael Murphy, Samuel Bercholz, Jackson Crittenden, Roger Walsh och Frances Vaughan m.fl.
http://www.integralinstitute.org/

Larry and Andy Wachowski som skapade Matrix-filmerna har uttryckt sin beundran för Wilber och Wilber har tolkat filmerna i en lång inspelad diskussion.
http://www.integralnaked.org/talk.aspx?id=205

Michael Crichton, författare som bl.a har skrivt Jurassic Park, har visat intresse för Wilber och den integrala ansatsen.