Hem

Ljudets inverkan på kristaller

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 473222, v2 - Status: befäst.
Försteredaktör: Rowena

Kristaller kan omvandla ljud till energi, och energi till ljud.

Alias: ljudets inverkan på kristaller

befäst

Det finns ett förhållande mellan ljudvågor och den fasta, geometriska molekylstrukturen hos kristaller. En kvartskristall exempelvis är uppbyggd av miljarder molekyler av kiseldioxid, som är ordnade i ett bestämt tredimensionellt mönster.

I gaser och vätskor överförs ljud genom att skapa vågmönster hos fria molekyler. I en kristall däremot pressar ljudvågorna och andra vibrationer samman hela molekylstrukturen hos kristaller, varvid elektrisk laddning frigörs.

Frekvensen på de inkommande vibrationerna bestämmer frekvensen hos den utgående elektriska spänningen. Denna spänning kan kan avläsas av små stötar, vilket är den välkända piezoelektriska effekten. Detta används i till exempel gammaldags kristall-pickuper, telefonmikrofoner och gaständare.

Om vi vänder på processen så fungerar det även att föra in elektrisk energi till en kristall, vilket frigör mekanisk energi i form av energi som kan producera ljud. Därför kan kristaller ses som energiomvandlare. Vissa anser att det här är grunden för deras helande funktion. De fokuserar och balanserar olika energier.

Man tänker sig att kristaller svarar på ljudenergi och omvandlar denna till elektromagnetisk energi som förstärks. Den elektromagnetiska balansen i levande celler upprätthålls delvis av kvarts, vilket är en mycket vanlig kristall i naturen.