Hem

Marijuana Psykoaktiv substans

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 505297, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar
är en sorts Psykoaktiv substans

Torkade blad av blomställningen men även bladen av indisk hampa vilka smulas och röks och ger ett rus.

Alias: marijuana

normal

Denna produkt av växten Cannabis Sativa, har nyttjats i cirka 10.000 år. Detta baserar man på gamla skrifter och lämningar där bruket dokumenterats. I sverige är innehav och bruk av marijuana olagligt, då det klassas som narkotika. Men i en del andra länder är innehav för eget bruk samt brukandet av marijuana legaliserat. Biverkningar av marijuana kan vara: eufori, pratsamhet, plötsliga skrattanfall, plötsliga deppressiva tillstånd, panikångest, hjärtklappning, muntorrhet, psykos mm. Då drogen är psykoaktiv, kan människor med anlag för schizofreni och psykos hamna i dessa tillstånd. Kroniska psykoser finns dokumenterade. Då marijuanas aktiva substans THC är fettlöslig, så lagras THC i kroppens fettvävnad och kan månader efter intag utsöndras från fettvävnad och utlösa ett nytt rus sk. flashback.

normal

Marijuana och hjärnan

Rökning av marijuana ger förändringar i hjärnan har hjärnforskningen nu kunnat fastslå.

I en publikation från Karolinska Institutet framhålls kopplingen att cannabis orsakar förändringar i de delar av hjärnan som har att göra med njutning, belöning och beroende.

Minskad känslighet för opioida droger blir följden av rökning av marijuana i ungdomsåren. Detta leder till ett snabbare behov av större och starkare mängder (som heroin) och risken för okontrollerat missbruk ökar.