Hem

Myskgräs (Hierochloë odorata (L.) P. Beauv.) Magisk växt, Gräs (Poaceae - gramineae)

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 576270, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: fredrik
är en sorts Magisk växt och Gräs (Poaceae - gramineae)

Myskgräs (sweetgrass) är en av de heligaste örterna. Används för att framkalla positiva energier efter att det negativa avlägsnats med hjälp av tex salvia.

Alias: buffalo grass, hair of mother earth, hierochloe odorata, holy grass, marias gräs, mary's grass, myskgräs, myskgräs (hierochloë odorata (l.) p. beauv.), seneca grass, sweetgrass och zebrovka

normal
Myskgräsbild
Blommande myskgräs

Sweetgrass växer vilt i hela Europa och i nordamerika. Den trivs i sandig jord och skuggiga lägen. Den är mycket tålig för temperaturväxlingar och tål heta sommardagar likaväl som kalla vinterdagar.

Stråna blir ca 6 cm långa och blommar i maj, juni med små anspråkslösa ax.

Växten förökar sig via rötterna.

Artnamnet odorata kommer av latinets odor (doft, lukt) och betyder väldoftande.

Det svenska namnet för växten är myskgräs, i Ryssland är den känd som Marias Gräs. Den har också ibland kallats för Moder Jords Hår eller the Hair of Mother Earth. Ytterligare ett namn är Buffalo Grass, men ska inte förväxlas med Buffalo Grass (Buchloe dactyloides).

Sweetgrass har använts tradionellt av nordamerikas ursprungsbefolkning både som rökelse, p.g.a. den aromatiska doften och för rituellt bruk.

Sweetgrass säljs ofta i långa flätor som bränns, framförallt som förstärkning efter reningsritual med salvia. Röken från växten anses jaga bort alla negativa känslor och energier. Den används för healing, alla sorters kvinnobesvär (i synnerhet i samband med befruktning, graviditet och moderskap), överflöd, förlåtelse, stillsam återfödelse av hopp, tillit och visdom.

Andra användningsområden är i förberedelse inför ritualer och/eller besvärjelser då den sägs invokera goda andar eller dito varelser.

Vid placering i fordon fungerar den som beskydd mot olyckor.