Hem

Skogsfru

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 142425, v3 - Status: normal.
Försteredaktör: reikicrille
är Trobart och Upplevbart

Naturväsen som förför skogsarbetande män.

Alias: huldra, skogsfru och skogsrå

normal

Skogrå är väldigt nära släkt med både huldra och vittra. I själva verket är det svårt att dra någon definitiv gräns mellan dem. För att röra till det ytterligare så finns det även ett sjörå, men henne lämnar jag därhän tills vidare.

Skogsråt är i allmänhet en bedövande vacker kvinna, stiligt klädd och begåvad med underbara rådjursögon... Och rävrumpa! En annan defekt, förutom svansen, är att hon saknar rygg och är ihålig som en gammal stubbe.

Denna förförerska hör till de farligaste väsen vi har, och bör undvikas helt.

Huldran, eller skogsfrun, är nära släkt med vittra och skogrån. Det norska huldrefolket är mer en benämning på all sorts småfolk. Vår svenska huldra är svår att skilja från en människoflicka... Om man inte lyfter hennes kjol och synar hennes rumpa. Huldran har nämligen en lång, hårig svans därbak. Förutom den missprydande svansen är huldran oerhört vacker. Särskilt hennes förföriska rådjursögon. Hon är dessutom alltid vackert klädd, ibland i kläder som verkar gjorda av skogens eget material. Somliga säger att huldran egentligen är ful som stryk, men att hon kan förvrida synen på sina offer så att de tror att hon är vacker. I vissa delar av landet sägs huldran, liksom Skogråt vara ihålig och sakna rygg.

Huldran är en utpräglat sexuell varelse som gärna hoppar i säng med de karlar hon stöter på i skogarna. Åtskilliga skogshuggare och kolare hade barn med huldror. Detta var naturligtvis ett bekymmer för gubbarnas lagvigda hustrur. Det är nämligen så att om man en gång legat med en huldra är man i hennes våld. Var gång hon kallar är man tvungen att komma till henne igen. Om man sedan återvänder hem så gör man det trött, utsliten och halvt från vettet. Har du en man som springer till huldran så fort hon kallar så ge honom tibast och vänderot så blir han botad. Om det hjälper mot helt vanligt vänstrande män vet jag inte, men det kan vara värt att prova. Långt in på 1700-talet var det för övrigt belagt med dödsstraff att gå i säng med huldror.Huldran är särskilt farlig för unga män som precis ska till att gifta sig. De anses särskilt mottagliga för huldrans förförelsekonster.

Huldran råder över skogens alla djur och den jägare som höll sig väl med henne kunde få god jaktlycka. I utbyte mot sexuella tjänster kan hon se till att geväret skjuter rätt och att bytesdjuren står där de ska. Om man kommer på kant med skogsfrun kan man glömma allt vad rättskjutande bössor och jaktlycka heter. Vissa djur klarar sig alltid från jägarens kulor. Bland annat huldrans privata ridälg.

Skydd mot huldra. Eld är det mest effektiva vapnet mot huldran. I övrigt rekommenderas att artigt och hövligt avböja hennes sexuella inviter. Hon har inget sinne för humor och blir hon stött så kan man räkna med problem.

Kärt barn... Här är några av de lokala namn som tillskrivs huldran: Skogsnuvan, Råhanna, Råndan, Skogsråt, Råt, Skogstippa, Tallkotte-Kari, Middagsbergs-jullran, Talle-Maja

Men det finns även en annan sorts skogsrå, och det är anden efter en kvinna som mördades eller dog en våldsam död i skogen och blev omvandlad till ett skogsrå
av ilskan

normal

Skogsrået är vacker att se på, åtminstone framifrån, men man kan lätt skilja henne från andra skönheter och det inte bara på den ihåliga ryggen. Hon har även ludna öron påstår vissa och det sägs att hon är utrustad med en lång och yvig svans.

Skogsrået sägs förföra oskyldiga män när de är ute i skogarna och arbetar eller bara vandrar, eller så kan hon också lura dem vilse.

Jägare har särskilt stor anledning att hålla sig väl med skogsrået, för de har henne att tacka för sina byten. I utbyte får jägaren vackert lov att vara hennes älskare.