Hem

Andra sidan TV-serie

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 491998, v4 - Status: normal.
Försteredaktör: Jonas
är TV-serie

En talkshow där John Edward, ett internationellt erkänt medium, utför readings inför publik med en häpnadsväckande träffsäkerhet. Sänds på 5an kl 13.50.

Alias: andra sidan

normal

John tar oss över till andra sidan
Amerikansk talkshowserie om det övernaturliga. John Edward är ett internationellt erkänt medium som kan kommunicera med Andra Sidan. Han är övertygande, häpnadsväckande och humoristisk. Hans ärliga och nästan skeptiska attityd till övernaturliga fenomen har fått även de mest inbitna skeptikerna att lyssna. Inför publiken i studion kontaktas han av bortgångnas andar och förmedlar hälsningar och meddelanden från Andra Sidan till anhöriga i publiken.

normal

Jag har den senaste tiden tittat på ganska många avsnitt av Crossing Over. I varje avsnitt står han inför en publik på ca 40 personer och levererar bevis för att deras anhöriga är på andra sidan och är medvetna om och bryr sig om deras liv. Han har en underhållande stil då han pratar snabbt som en auktionsförrättare. I varje avsnitt finns oväntade vändningar genom att budskapen visar sig vara riktade till andra än publiken.

Jag är imponerad av John Edward. Jag är medveten om att vissa saker går att gissa, vissa saker går att räkna ut och väldigt mycket går att tolka i efterhand, eller under själva sessionen, i samspel med den anhöriga. Men även om jag stryker dessa uttalanden finner jag under flera sessioner per program anmärkningsvärda uttalanden som det inte borde finnas några normala sätt att få fram.

Jag tog nyligen en titt på nätet för att se vad för slags kritik denna herre har fått. Google tog mig snart till dessa två:

http://www.skeptic.com/newsworthy13.html
http://www.re-quest.net/entertainment/movies-and-tv/tv/john-edward/

Den senare går huvudsakligen in närmare på exempel på cold readings men säger i övrigt inte mycket mer än den förra.

Jag förstår ju att viss klippning görs. Men här påvisas att det inte bara är misslyckade delar av sessioner som klipps bort; klippning har tydligen även använts för att ge intrycket av att information har förmedlats genom att inte visa hur den anhörige precis innan förmedlat just det John Edward säger.

Dessutom antyds möjligheten att i förväg få information om publiken genom att avlyssna dem när de väntar i studion på att själva inspelningen ska börja.

Jag vill gärna tro att John Edward tror sig vara medial och inte medvetet försöker lura åskådarna. Jag vill tro att han är ärlig när han beskriver hur han vill veta så lite som möjligt om de han medierar för, för att minska risken att distraheras av gissningar som kan leda fel.

Jag tycker att mycket av det jag har sett är imponerande nog för att det inte ska kunna förklaras av kreativ klippning och cold reading. Som jag ser det kan det bara vara antingen medveten bluff eller äkta medialitet; även om han i verkligheten inte är så skicklig som tv-programmet framställer det.

Är programmen med John Edward bevis för ESP eller finns det andra sätt att förklara vad som sker?