Hem

Ädelstenar och prydnadsstenar Facklitteratur

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 164244, v2 - Status: normal.
är Facklitteratur
Behandlar Stenar, kristaller, Ädelstenar och Mineraler
Publicerad år 1980
ISBN 91-1-804302-X
Av Walter Schumann
Publicerad av Norstedts förlag

Bok om ädelstenar, mineraler och kristaller

Alias: ädelstenar och prydnadsstenar

normal

Bokens baksida

I alla tider har människan velat pryda sig med vackra stenar av olika slag. De ädla stenarna har tillskrivits magiska egenskaper, och ekonomin bakom deras hantering har styrt och styr många människors öden. Det är en fascinerande värld som dr Walter Schumann leder oss in i med boken ”ädelstenar och prydnadsstenar”.
Vi får se 1500 olika stenar i färg – i obearbetat eller slipat skick – med text i omedelbar anslutning till bilderna. Alla data om färg, hårdhet, spaltbarhet, kemisk sammansättning och optiska egenskaper finns med i boken.
Inledningen berättar om hur stenarna har uppstått och hur de är uppbyggda, om kristallsystem, fyndigheter och utvinning och om hur de slipas. Vi kan också läsa om syntetiska stenar, förfalskningar och imitationer.
Utförliga bestämningstabeller fullständigar boken.

normal

Bokrecension

Detta är en av dom sista böcker som givits ut just nu i Sverige som handlar om ädelstenar och prydnadsstenar. Den kan vara svår att få tag på i handeln, men den finns på bibliotek att låna. Anledningen till att det inte finns böcker i ämnet är att man har sagt att sådana böcker inte säljer. Ädelstenar är inte lika populärt i Sverige som de är i exempelvis Tyskland, vilket också visar sig då det finns många bra böcker på tyska.
Denna bok har bra bilder och relativt bra text. Den säger att stenar som vi är vana att se i ”okultbutiker” och stenbutiker är sällsynta. Huruvida stenarna är sällsynta eller om man har hittat nya fyndigheter vet jag inget om. Och om dom fortfarande idag är sällsynta kan man undra om det finns många förfalskningar ute i handeln. Jag skulle tro att orsaken till att dessa stenar finns markerade som sällsynta är för att boken blivit så pass gammal och att man har hittat nya fyndigheter. Det som dock står om stenarnas kemiska sammansättning och annat är korrekt. Så boken kan vara bra i brist på en mer aktuell bok.