Hem

Amon Egyptisk gudom, Gud, Demon

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 132034, v8 - Status: normal.
Försteredaktör: Runar
är Trobart , Egyptisk gudom , Gud , Upplevbart och Demon (i Goetia)

Skapargud i den egyptiska mytologin.

Alias: amon och amun

normal

Amon var den dolde. Han var Waset´s (thebes) lokalgudom. Han ingick i ogdoaden (av 8 gudar) där han hade sin kvinnliga motsvarighet Amaunet.
I gamla riket var han inte särskilt betydelsefull men i mellersta riket och i nya riket så sammanfördes han med solguden Ra och blev Amon-Ra. Han blev då Egyptens riksgud och gudarnas konung. Hans tempelkomplex är/var det största i världen. Medans Amon-Ra´s kultbild gömde sig i sitt naos i det innersta karnak som i stort sett höll sig till sitt grundskick, förändrades templet på utsidan. Festgårdar mm lades till av nya faraoner och templet har varit med om en intensiv byggnadsverksamhet.

Amon var ursprungligen en Gud i det forna Egypten. Under Hellenismen och senare tid blev hans namn kopierat och han blev en slags demon. Han återfinns som en av Salomos (ej att förväxla med Den Judiske Kungen salomo ca 1000 BC) 72 Demoner.

normal

Från Goetia

Är en mäktig markis som befaller över 40 legioner med demoner. Han uppenbarar sig som en varg med en orm svans och spyr eld. På befallning kan han ändra skepnad till en människa med en korps huvud och hund tänder eller enbart korp huvudet. Han kan se allt som varit och som ska komma, lösa fejder och få vänner att lösa sina meningskillnader.

normal

Det finns en serie relifer i Egypten som visar på hur guden Amon gör kung Amenofis III:s mor gravid. Gudinnan Hathor presenterar denne för guden Amon.

Amon lades senare i hop med Re för att man ville göra Amon till huvudgud, men kände att Amon i sig själv inte skulle stå sig så man slog ihop honom med den tidigare centralguden Re. Därav Amun-Re.