Hem

Paranormal.se

Uppslagsverk för paranormala fenomen


Hare Krishna Sekt

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 422088, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: Vupanax
är Sekt

Indisk sekt som kom till Sverige på 70-talet. Tror på reinkarnation och karma m.m.

Alias: hare krishna

Detta är uppslagsordet för Hare Krishna. Paranormal.se representerar inte denna grupp / Sekt.

normal

Hare Krishna har många av oss hört talas om, oftast genom skandalpressen som anser att det är en sekt som manipulerar sina medlemmar. Men vad är det - egentligen?

Hare Krishna-rörelsen grundades i USA 1966 och kom till Sverige på 1970-talet. Sekten följer den hinduiska traditionen med bland annat tron på reikardnation och karma.
Blev ett vanligt inslag inom 60-talets hippiekultur.

Inom sekten Hare Krishna anser man att människan är en del av det gudomliga som blivit fångad av en materialistisk livssyn. Man anser att mannen är överlägsen kvinnan, och att sex endast får brukas i syfte för att avla barn. Endast vegetarisk mat är tillåten.

Rörelsen är organiserad i kollektiv som klassas som kloster där medlemmarna arbetar ideellt, främst inom jordbruk och bokproduktion.

Upprepandet av gudsnamnet är en viktig del i den hinduiska kult man bedriver. 1728 gånger varje dag måste mantrat Hare Krishna, hare Rama upprepas av en hängiven medlem.

Krishna är den högsta personligheten inom det gudomliga. Även om man utgår från hinduernas heliga bok Bhagavadgita, används också Bibeln ock Koranen.

I Sverige finns ett par hundra medlemmar av rörelsen, totalt finns det en ca miljon.