Hem

Lotusblomma Symbol

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 142104, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: cosmos
är en sorts Symbol

Inom indisk konst symbol för Buddhas tron. Inom östasiatisk konst symboliserar lotusblomman renheten, sommaren och månaden juli. I Egypten ses lotusblomman som helig.

Alias: lotus och lotusblomma

normal

Inom buddhismen anses lotusblomman som helig då den ska symbolisera människans upplysning ur mörkret. Den tillhör näckrosväxterna som finns och växer i dyn så reser den sig vackert och majestätiskt mot himlen. Människans väg till upplysning och utveckling

Lotusblomman har samma liknelse och funktion som Tara inom buddhism. De olika färgerna på lotusblomman symboliserar de olika buddhornas kroppar, se den åttafaldiga vägen.

I det tidiga Egypten var den blå lotusen den mest perfekta blomman. Den blå lotusen hade en underbar doft som de gamla Egypterna ansåg var Ra´s svett, den gudomliga essensen ( Morenz, 1973). Livets evolution associerades med ett fast ämne de blandade biologi och kosmiskt tankesätt. Finns även som healing metod http://www.sinnligkunskap.se/reiki/lotus/lotusmeny.htm

De tidiga Egypterna använde den blå lotusen som symbol för livets sanna ursprung. De använde även Nilen och dess biflöden som symbol för det sanna livets ursprung. Den blå lotusens form är den samma som Nilen och dess bifloder när man ser den från ovan. De tidiga Egypterna gjorde en dryck av den blå lotusen som de använde till olika krämpor och sjukdommar. Den blå lotusen kan man även använda när man bakar bröd. Först låter man fröna torka i solen och maler dem sedan till mjöl och tillsätter mjölk då man bakar. Man åt även roten cassava ( kallad Afrikas potatis och ska inte ätas rå) men den blå lotusens rot var söt och rund och ungefär stor som ett äpple.

Andra användningsområden för den blå lotusen var för begravnings ceremonier. Man la flera ornament på kroppen i sarkofagen. Lotusen avbildades i guld och dyrkades man gjorde amuletter som hade olika betydelser och lotusen fanns då med. Bilder från det tidiga Egypten och pyramiderna visar att blommorna också användes för att lägga på de döda kropparna för att ta bort liklukten. Den blå lotusen har haft viktiga symboliska betydelser inte bara för Egypten utan även Kina, Japan, Indien, buddhistiska traditioner, Grekerna och en rad andra kulturer runt om i världen.