Hem

Mars Magisk planet, Planet

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 144337, v2 - Status: normal.
Försteredaktör: lucipher
är Magisk planet och Planet

Den fjärde planeten i vårt solsystem. Den är känd för sin röda färg och förknippas ofta med manlighet.

Alias: den röda planeten och mars

normal

Kortfattat:

Diameter6 786km.
Runt solen687 jorddygn.
Runt sin egen axel25 jordtimmar.
Avstånd från solen228 miljoner kilometer. (13 ljusminuter)
Medeltemp-63 grader celcius.
Atmosfär95,3 % koldioxid, 2,7 % kväve.
MånarPhobos och Deimos.

normal

Mars har alltid varit en intressant planet för människan. Den har varit lätt att skåda i tusentals år, så otaliga astronomer har observerat den.

Mars brukar ofta kallas Den röda planeten. Detta beror på att den har stora, vidsträckta öknar med rött stoft. Kraftiga vindar för upp detta stoft högt upp i den tunna atmosfären.

Mars rotationsaxel är ungefär den samma som jordens. Detta medför att Mars har årstider som mycket liknar våra egna. Nu befinner ju sig Mars längre bort från Solen än vad Jorden gör, så det tar längre tid att åka ett varv runt Solen, och därför är också årstiderna på Mars mycket längre än här.

Länge har man velat finna liv på Mars, och många gånger har man faktiskt trott sig finna det. 1877 rapporterade den italienska astronomen Giovanni Schiaparelli att han observerat linjära strukturer på marsytan. Han ansåg att detta var kanaler. Givetvis kom tanken upp om intelligent liv. Detta visade sig dock senare vara felaktigt.

En annan gång såg man ett stort berg som hade formen av ett ansikte. Åter igen fördes tanken upp på utomjordingar på vår grannplanet. För inte så länge sedan hittade man en sten från Mars där det fanns ett mikroskåpiskt fosil av ett encelligt djur i. Även detta visade sig inte stämma senare. Vem vet vad vi finner nästa gång?