Hem

Malleus Maleficarum Bok

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 109553, v2 - Status: normal.
är Bok

"Häxhammaren" - en sorts "Häxförföljelser för Dummies". En manual för hur man letar häxor och hur man bär sig åt när man väl hittat dem. Skrevs under inkvisitionens tid av två tyska munkar.

Alias: hexenhammer, häxhammaren och malleus maleficarum

normal

En bok sammanställd av Heinrich Institoris år 1486 med hjälp av Jakob Sprenger. Heinrich var Inquisitor och ville med boken samla alla fakta som fanns om häxor. Häxhammaren tar upp Inquisitionens trick för att avslöja häxor, hur man känner igen dem, hur man torterar dem tills de erkänner precis vad som helt, och slutligen hur man på plågsammast möjliga sätt tar död på dem. Boken var en av de första som utnyttjade boktryckningskonsten till fullo och fick därmed en enorm genomslagskraft.

normal

Malleus Maleficarum (The Witches Hammer) blev först publicerad år 1486, och är en av de mest ökända böcker som någonsin har skrivits. På sin storhetstid så överglänste dess popularitet till och med Bibeln. Det var en guide till häxjägare och inkvisitorer och innehöll riktlinjer för hur man skulle tvinga fram bekännelser och testa häxors krafter.

Då boken skrevs så fanns det många i det krista samhället som tvivlade på existensen av häxor och deras övernaturliga krafter. Författarna till Malleus Maleficarum slog ner de tvivlen med järnhand:

Whether the Belief that there are such Beings as Witches is so Essential a Part of the Catholic Faith that Obstinacy to maintain the Opposite Opinion manifestly savours of Heresy.

Den omedelbara och långa populariteten för skriften gav styrka till denna åsikt och de som i normala fall skulle ha protesterat mot slakten som följde, höll tyst i fara för sitt liv.