Hem

PH-värde

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 411960, v2 - Status: befäst.
Försteredaktör: elmiss

En skala som beskriver om någonting är surt eller basiskt. Kroppen kan vara försurad, enligt vissa bör vi försöka äta mer basisk mat.

Alias: basisk, biobalans, bioobalans, cellbalans, ph-värdet och surhetsgrad

befäst

För att bibehålla en frisk kropp behöver vi ha rätt pH-värde, pH 7. För att hålla kroppen balanserad behöver vi äta 60-80% basbildande och 20-40% syrabildande mat. Tyvärr äter vi oftast 70-80% syrabildande mat. Men syra-basbalansen påverkas också av stress, avgiftnings-möjligheter, näringsupptaget, matsmältningen, enzymtillgång, luft, miljö, gifter och vad som händer runt omkring oss. ett surt pH ger ett surt humör - och tvärt om! En kropp med surt pH får oftast ett fight and flight påslag - ALARM - du ska ut och slåss/springa fort! Ont i nacke, axlarna upp till öronen, spända käkar, sover dåligt.

Socker är en av de stora bovarna också. Påverkar vårt psyke oerhört. Börjar man dagen med apelsinjuice, kaffe, ciggarett, rostad smörgås med marmelad, ost så är du SÅ sur och blodsockret rasar innan du har hunnit till jobbet..... så då måste det bli en kopp kaffe till! Kaffe ska man njuta av - inte dricka för att hålla sig pigg och alert - det finns mycket effektivare och pH snällt att dricka istället.

Ett pH nära neutralt i urin och saliv innebär oftast ett effektivt näringsupptag och balanserad kropp i stort. Många av våra matsmältningsenzymer är pH-känsliga och blir inaktiva om omgivningen är för sur eller basisk. Resultatet blir att vi får svårt att bryta ner fett till fettsyror och ett lågt pH orsakar också störningar i upptaget av hormoner i lever och blod.

Att äta en växtbaserad kost med mindre stress kring matbordet och i livet totalt ger en bättre pH-balans och hälsa. Gröna drinkar är mycket näringstäta och innehåller växtextrakt, fytokemikalier, enzymer, örter, alger, vitaminer och mineraler. Kombineras gärna med en koncentrerad näringsdryck av bl a bönor. Bra för de som inte hinner !

Det vi använder på huden ska ha pH värde 5.5-6.5. Prova dina drycker, tvålar, hudkrämer med lackmuspapper.