Hem

The Gift Film, Mörk

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 149017, v4 - Status: normal.
är Film och Mörk
Behandlar Dödsväsen, Häxa, Synskhet och Spådomsmetoder
Publicerad år 2000

Cate Blanchett spelar nutida häxa som kan se framtiden och de döda - på gott och ont. Hennes kvinliga klient har en otrevlig man som inte vill att sanningen om ett försvinnande skall kommer fram.

Alias: gift, the och the gift

normal

En tabbe att notera + nån sorts recension

Låtom mig få citera baksidan av DVD:n till den här filmen: Hennes synska gåva gör att hon med hjälp av tarotkort får föraningar om framtiden.

Detta är fullkomligt fel.

Hon får föraningar om framtiden, ja, men det är verkligen inga tarotkort hon använder! Annie Wilson (Blanchett) använder i själva verket Zener-kort för att spå, vilket jag tycker är mycket lustigt. Zener-kort används nämligen för ESP-experiment, så som clairvoyance och telepati.

Nå. Någon sorts recension:

Bortsett från missen med korten, så är det en fullt okej film. DVD:n skryter med en fyra från SVT Text-TV, Café, Solo och Hennes. En fyra är väl ändå att ta i, tycker jag nog, med tanke på hur förutsägbar den är.

Snyggt filmad, intressanta vinklar och scener och ljussättning och sådana teknikaliteter, men historien brister ibland. När det väl avslöjas på riktigt vem mördaren är, så blir man inte förvånad för fem öre. Det kunde man lista ut redan från början, i princip. Att en person i själva verket var död var inte heller någon chock att få reda på - det var fullkomligt självklart. På ett ställe rycker man till, men det visste man var på väg, man bara väntade på när det skulle dyka upp.

Om man kan bortse från det lustiga i att spå med Zener-kort och filmens förutsägbarhet, så har man en trevlig 1 timme och 48 minuter. Skådespelarna är bra, i alla fall.

Kommentar av Fredrik Liljegen:
Jag ser det inte som en tabbe att hon spår i zener-kort, utan snarare en mycket trevlig poäng att de i filmen visar att det faktiskt inte bara är i tarot man kan spå. Det är fullt möjligt att använda zener-kort för spådom, även om det inte var deras främsta syfte när de konstruerades.