Hypotesen för experimentet är att vi omedvetet påverkas av gitternätet och jordstrålningen på den plats vi befinner oss.
Experimentet utfördes första gången av Torsten Hansson officer i marinen med dykeriverksamhet, idrott och friskvård som specialitet. Han är också författare till flera böcker, bl.a. inom idrottspsykologi.
Experimenten upprepades senare av personer verksamma inom Nätverket för Gränsöverskridande Vetenskap på de första s.k. forskningsdagarna på Mällby atelier i Kivik - Skåne.
Uppställningen som användes vid nätverkets försök var relativt enkel.
Ett antal försökspersoner får gå en sträcka med förbundna ögon. De övervakas elektroniskt, med hjälp av två vridpotentiometerförsedda sikten som sköts av var sin funktionär. Det ena siktet är uppställt en bit framför försökspersonen och det andra på sidan.
Informationen från potentiometrarna överförs till en dator, som där ritar upp en X-Y graf över hur personerna rör sig.
Resultatet blir att personerna först går rakt fram, men att de tenderar till att vika av på vissa bestämda ställen och sedan åter fortsätta rakt fram, för att sedan kanske lite senare åter ta av.
Vid sammanställningen, och efter olika bearbetingar framträder så småningom en bild av ett rutnät.
En möjlig tolkning är att försökspersonerna avvikit vid ställen som bildar nodpunkter i ett gitternät. Efterkontroll med någon form av jordstrålningsdetektor (t.ex. slagruta eller pekare), av person som inte varit med vid experimentet kan göras.
Eventuellt kan denna teknik användas för att på ett objektivt sätt indirekt påvisa jordstrålningsfenomen genom att man jämför det erhållna rutnätet, med andra konventionella tekniker för att detektera t.ex curry eller hardtman nät.
Experimentet skulle också kunna förklara det märkliga fenomenet att människor som befinner sig i dimma går i cirklar. Förklaringen skulle då vara att olika människor oftare än slumpen avviker åt ett bestämt håll, t.ex höger, vid en nodpunkt i ett gitternät. Man tror alltså att man går rakt framåt, men då och då växlar man in på ett nytt spår och följer en linje, till en ny korspunkt. Efter ett antal sådana kurskorrigeringar är man följdaktligen tillbaka till utgångspunkten.