Hem

John E Mack ( 1929 - 2004 ) Professor, Psykiater

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 529812, v2 - Status: befäst.
är Professor och Psykiater
Start 1929
Slut 2004
plats Massachusetts

Harvard-professorn i psykiatri som har ett stort intresse för och forskar i ämnet abduktion.

Alias: john e mack och mack, john e

normal

John E. Mack var verksam som psykiatriprofessor på det berömda och prestigefyllda universitetet Harvard i USA. Mack har skrivit många böcker, artiklar och skollitteratur om hur perceptionen formar relationerna människor emellan. Utforskandet av hur människors perception av världen påverkar deras relationer kan sägas vara ett dominerande tema i Macks arbete. Han har även intresserat sig för och utforskat ämnen som självmord hos tonåringar, drömmar och mardrömmar.

Mack är grundaren av The Center for Psychology & Social Change. Centret döptes år 2004 om till The John E Mack Institute, i hans ära. Mack har även skrivit en biografi om den brittiske officeren T.E Lawrence (även kallad Lawrence of Arabia) som heter A Prince of Our Disorder. Biografin vann Pulitzer-priset år 1977.

Mack hade ett stort intresse för spiritism, och en vilja att överbrygga klyftan som finns mellan detta område och psykiatrin, något som har orsakat en del kontrovers. Allra tydligast blev detta när han i början av 90-talet inledde sin studie av 200 män och kvinnor som påstod att de har blivit bortförda av utomjordingar och att den upplevelsen har påverkat sättet de ser på världen. Mack intresserade sig för den andliga aspekten av abduktionsupplevelsen och trodde att abduktioner främst är verkliga i ett spirituellt hänseende och inte i fysisk bemärkelse.

Mack har studerat de psykologiska orsakerna till kollektiva fenomen som det kalla kriget, den globala ekologiska krisen och regionala kriser. Han var en stark förespråkare för att västvärlden borde byta fokus från den rent materialistiska synen till en transpersonell världsbild som omfamnar typiskt österländska andliga och filosofiska inslag.