Hem

Kaspar Hauser Myt, Person

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 109508, v2 - Status: normal.
är Myt och Person

Legendomspunnet hittebarn. Hittades på 1800-talet i tyska staden Nürnberg.

Alias: barnet från nürnberg och hauser, kaspar

normal

Kaspar Hauser - Barnet från Nürnberg

Annandag pingst, 28 maj 1828 i Nürnberg, Tyskland, hittade två skomakare (Wichmann och Beck) en pojke i 16-17-årsåldern i alldeles för stora kläder. Han hade gamla, slitna stövlar som alla sömmar spruckit på, ljust hår, blå ögon och ett kraftigt framträdande hakparti (som på en apa). Man visste inte varifrån han kom, och kläderna lämnade heller inga upplysningar om saken.

Han gav skomakarna ett brev, utan att säga något, när de frågade hur det var med honom. Brevet var adresserat till kapten von Weissnicht, som inte kom hem förrän senare på kvällen. Pojken fick mat, men åt bara bröd och drack vatten, innan han somnade i stallet.

Det var två brev, ett nytt och ett sexton år gammalt, som båda var skrivna på samma slags papper och med samma handstil - uppenbarligen förfalskningar.

Pojken sade bara Vill bli soldat som far, vet inte, och häst hemma, vilket verkade vara hans enda ordförråd. Polisstationen som man tog honom till fick inga svar ur honom heller, och i brist på annat arresterade man honom för lösdriveri. Man visste helt enkelt inte hur man skulle bära sig åt med honom.

De gav honom papper och penna och han skrev tre ord: Reiter (ryttare) och Kaspar Hauser. Därför antog man att han hette Kaspar Hauser, även om han inte tycktes lystra till det alls. Han hade svårt att gå, och fotsulorna var mjuka som på ett spädbarn hos honom. Han åt dessutom bara vatten och bröd, trots att man erbjöd honom annat.

Kaspar Hauser blev hela Nürnbergs samtalsämne och det uppkom flera teorier om vem/vad han var. En del ansåg att han var efterbliven och hade blivit satt på gatan för att klara sig själv. Å andra sidan ryktades det om att han snabbt lärde sig nya ord och hade ett mycket gott minne.

Nürnbergs stadsråd adopterade Kaspar Hauser för att legalisera stadens krav på honom som ett slags kommunal attraktion. De döpte honom till Barnet från Nürnberg och satte honom i lära hos vetenskapsmannen Dr. Daumer.

Till slut kunde pojken ge en ganska detaljerad redogörelse för sin sorgliga livshistoria: Han hade varit instängd i ett rum med fönster högt upp, så han såg aldrig något starkt ljus. Han hade bara vatten och bröd att äta och två trähästar och några band att leka med. Han såg aldrig ansiktet på mannen som höll honom fången (han hade ev. mask på sig?). Tidningar publicerade historien, som blev internationellt känd, och Kaspar Hauser kallades Europas hittebarn.

En del ansåg istället att Kaspar Hauser bara var en slug bondpojke som bara ville bli kändis, och det låg nog mycket i det påståendet.

Hans IQ var knappast så hög som man velat hävda. Han hade dock välutvecklade sinnen och kunde se oerhört bra i mörker, och han kunde dessutom identifiera både människor och djur enbart genom deras lukt.

Kaspar Hauser chockerade folk när han tillkännagav att han skulle skriva ned sitt livs historia. Den 17 oktober slogs han medvetslös i Dr. Daumers hus av en okänd inkräktare, och var dimmig de närmsta dagarna. Efteråt sade han att en man med svart ansikte som en skorstensfejare hade gjort det. Kanske samma person som höll honom fången som barn? Påföljden till överfallet blev i alla fall att han fick två poliser som livvakter.

I slutet av 1831 ville engelsmannen Lord Stanhope adoptera Kaspar Hauser och tog honom med sig till Ansbach, där han hamnade hos Stanhopes vän Dr. Meyer. Dr. Meyer insåg snabbt hur överdrivna ryktena om pojkens intelligens var. I själva verket var han på samma nivå som en åttaåring, vilket Dr. Meyer framförde till Lord Stanhope, som då helt tappade intresset för pojken. Lorden hade varit övertygad om att Kaspar Hauser var ättling till en förmögen familj.

Den 14 december 1833 blev Kaspar Hauser överfallen och knivhuggen i slottsparken. Den 17 december avled han. På gravstenen kan man läsa Här vilar århundradets gåta. Hans födelse var okänd, hans död ett mysterium, och på platsen i parken finns ett monument med texten HIC OCCULTUS OCCULTO OCCISSUS EST (på denna plats blev en okänd dräpt av en okänd).

En teori om Kaspar Hausers ursprung är att han var son till storhertiginnan Stephanie av Baden (Napoleons adoptivdotter), men den teorin har dagens forskare lyckats avfärda. Med hjälp av DNA-analys har man fastställt att Kaspar Hauser INTE var släkt med Stephanie. Därmed är hans egentliga identitet fortfarande okänd.