Hem

Nina Kulagina Psi-stjärna

Ändra sidan Visa ditt intresse Ämne 1412, v1 - Status: normal.
Försteredaktör: Isendre
Denna text är importerad från /old/person/kulagina_n.html
är Psi-stjärna

Nina Kulaginas förmåga upptäcktes på 1960-talet av en rysk vetenskapsman som höll på att undersöka ett annat psykiskt anlag hos henne, nämligen fingertoppssyn, dvs förmåga att uppfatta färger med fingrarna.

Alias: dermooptisk perception och kulagina, nina

normal

Det finns en viktig skillnad mellan å ena sidan Geller och andra som utnyttjar sin påstådda psykokinetiska krafter genom framträdanden av olika slag och å den andra den ryska hemmafrun Nina Kulagina. I hennes verksamhet förekom inga tecken på trolleriknep och hon är villig att låta sig testas på vetenskapsmännens villkor. Nina Kulagina tar alldrig emot pengar för sina PK-föreställningar och hon har ingenting emot att bli röntgad eller kopplad till instrument, som kan mäta hennes fysiologiska funktioner. Den enda gång hon omnämts i sammanhang som inte varit odelat positiva var när hon dömdes till ett kort fängelsestraff, efter vad som sägs antingen på grund av svartabörsaffärer eller för att hon inte kunde betala en skuld. Det är emellertid inte riskfritt att kritisera Nina Kulagina. Det påstås att hon försvarade sig mot en alltför energisk kritiker genom att framkalla en hjärtattack hos honom.

Nina Kulaginas förmåga upptäcktes på 1960-talet av en rysk vetenskapsman som höll på att undersöka ett annat psykiskt anlag hos henne, nämligen fingertoppssyn, dvs förmåga att uppfatta färger med fingrarna. Sedan dess har hennes PK-anlag undersökts vid över hundra olika tillfällen av en hel rad sovjetiska forskare, inklusive hennes egen man, som är ingenjör. Många av dessa experiment har enligt uppgift utförts under noga kontrollerande förhållanden. Bland beskrivningarna av vad hon kan åstadkomma näms att hon genom tankekraft kan dra till sig föremål, skjuta dem ifrån sig och få dem att röra sig i cirklar, oberoende om de är av metall, plast eller tyg. Hon har flyttat på föremål som skärmats av med plexiglas och andra material, men lyckades inte om de placerades i ett lufttomt utrymme. Det har visat sig att hon kan påverka föremål på upp till knappt en meters avstånd från henne själv, fastän det sällan sker genom en enda rörelse. Föremålen sägs ibland ha flyttat på sig även sedan hon slutat koncentrera sig på dem. Vidare lär hon ha separerat gulan och vitanfrån ett ägg som hällts i saltlösning och fått dem att flyta ifrån varandra. Vid ett tillfälle lade hon handen på den britiska forskaren Benson Herberts arm, varvid han kände en intensiv smärta och fick ett brännmärke som inte var helt läkt förrän efter åtta dagar.

Nina Kulagina gör intryck av att utsätta sig själv för en enorm stress, när hon åstadkommer dessa effekter, och det bekräftas av apparater som kopplats in för att mäta hennes fysiologiska funktioner. Pulsen kan gå upp till över 200 slag i minuten, hjärnverksamheten i bakhuvudet blir fyra gånger den normala och enligt en rapport omges hennes kropp av ett magnetfält. Under två timmar lång undersökning kan hon gå ner ett kilo i vikt och bli alldeles utmattad, så att hon efteråt klagar över muskelvärk, yrsel och sömnsvårigheter