normal
Ingredienser
Ägg, mjölk och osteriliserat vatten har dålig hållbarhet; förvara därför i kylskåp. Vinäger, olja och alkohol håller däremot i flera månader; förvara i ogenomskinliga burkar eller flaskor av glas eller keramik i ett mörkt skåp.
Alkohol Ren sprit utan färg eller smak, används som konserveringsmedel
Alun Sammandragande mineralsalt i form av grovt vitt pulver
Arrowrot Näringsrik stärkelse som används som förtjocknings-medel
Bivax Närande och uppmjukande bindemedel
Siam-benzoïnharts Sammandragande och starkt konserverande aromatisk kåda
Borax Antiseptiskt emulgerande salt
Citronsaft Renande medel för fet hy
Glycerol Fukt- och mjukningsmedel
Honung Näringsmedel som helar, fuktar och mjukar upp, och används som bindemedel
Kakaofett Uppmjukande smörjningsmedel
Kaolin Vitkornig lera som används som bindemedel
Lanolin Näringsrikt, klibbigt och oljigt ämne, använd vattenfri
Oljor Konserveringsmedel
Vetegrodd fet och uppmjukande, men illaluktande
Mandel värdefull som näringsämne, men dyr
Safflor/Solros när stora mängder skall göras
Ricin stärkande inverkan på håret
Valklera Mineralrikt bindemedel
Vatten Steriliserat hållbarare
Käll elller regn bra för huden och håret
UPPHOVSRÄTT ©
Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.
normal
Grundberedningar
Infusion Det te man får då man häller kokande vatten över blommor/örter. Lakas ur i minst 15 minuter, men helst i 2 3 timmar och silas därefter.
2 msk torkad blomma/ört till 6 dl kokande vatten.
Önskas svagare infusion halveras ört/blommängden.
Mjölkfusion - 1 msk torkad blomma/ört i en kopp som fylls till randen med kall mjölk och täcks med ett fat. Låt stå i 1 4 timmar och sila därefter.
Dekokt Avkok på växtens hårdare del, såsom rötter, bark och frön.
Använd samma proportion ört/blomma som vatten, och koka sakta under minst 20 minuter, men helst 2 3 timmar för bästa resultat. Låt avdunsta tills mängden blir 4,5 dl och sila.
Oljor Smula eller krossa örterna/blommorna och packa löst i glasburk eller flaska. Fyll kärlet med Solros- eller Ricinolja och rör om väl. Förslut med en tunn bommullslapp eller perforerat papper, och låt stå 2 3 veckor i ett soligt fönster eller på annan varm plats, men undvik spisen. Rör om eller skaka varje dag.
Sila från oljan och upprepa med ny omgång örter/blommor, tills oljan doftar tillräckligt starkt.
Eteriska oljor örtoljor som erhållits genom urlakning.
Essens eterisk olja konserverad i alkohol.
Rör ned 1 msk eterisk olja i 6 dl ren alkohol.
Extrankt/Tinktur - Örtens/blommans egenskaper bevarad i alkohol.
Fyll en glasburk luftigt med färska krossade örter/blommor och ren alkohol, sätt på tillslutande lock och låt stå i 1 vecka.
Sila och upprepa med nya örter/blommor, sila igen efter 1 vecka.
Om extraktet skall förvaras under en längre tid tillsätts ett par droppar bensoetinktur.
UPPHOVSRÄTT ©
Enligt lag om upphovsrätt av den 30 december 1960 är ändringar eller omskrivning av innehållet i denna text, helt eller delvis, förbjudet utan medgivande av författarinnan Zorna, eller Zornas Utbildnings Centrum. Förbudet gäller även varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering eller bandinspelning.